Graviditetsguiden

I uke 21 har den voldsomme utviklingen stangnert litt, og babyen bruker tiden på å modnes til fødselen.

Publisert Oppdatert
Uke 21

Tenk på alle utfordringene babyen har vært i gjennom fram til nå! Fra å være en bitteliten celleklump har du nå en fullverdig baby i magen, selv om h*n foreløpig er liten og fortsatt trenger noen uker på å bli ferdig utviklet. Hjertet fortsetter å vokse seg sterkt, og i løpet av denne uken har bena endelig fått de riktige proporsjonene.

Babyens vekt har økt til mellom 350 og 400 gram og er rett i overkant av 25 centimeter lang. Det kan godt være at du kjenner liv, men det er helt normalt å ikke kjenne liv daglig. Først om halvannen måned er det en regel at man bør kjenne liv hver dag.

Nå rekker h*n tunge!

Søvnmønsteret blir mer kontrollert, og babyen sover i intervaller med jevne mellomrom, akkurat som en nyfødt baby gjør. Babyens hud har gått fra å være helt gjennomsiktig til å likne mer på hud slik vi kjenner den. Tungen er ferdig utviklet, og ved hjelp av ultralyd har legene sett at 21 uker gamle fostre har rekket tunge til seerne.

Om babyen er en jente har hun på dette tidspunktet 6 millioner egg i eggstokkene. Ved fødselen har dette tallet sunket til 1 million egg, og etterhvert som hun vokser til og kommer i puberteten og senere blir voksen, vil tallet synke ytterligere.

Kanskje har du merket at skoene dine har blitt trangere? Mange gravide sliter med hovne ben og føtter, noe som kan være smertefullt og plagsomt. Forsøk å holde bena høyt, og avkjøl de eventuelt i et kaldt fotbad. Gode støttestrømper kan også hjelpe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning