Graviditetsguiden

I uke 30 har babyen blitt cirka 36 centimeter lang og veier rundt 1500 gram.

Publisert Oppdatert
Uke 30

Babyen bruker mer og mer tid på å øve seg på å åpne og lukke øynene. Øynene kan bevege seg fra side til side, og noen babyer kombinerer det å se lys med å forsøke å gripe det. Tårekanalene er såpass utviklet at de kan produsere tårer!

Du har sikkert sett en at babyen strekker ut en hånd eller en fot, og innimellom går det an å se hvilken kroppsdel som sparker. En hard rund sak er sannsynligvis hodet eller rumpa til babyen. Et kraftig spark forårsaket av en liten kroppsdel er sannsynligvis en arm eller en fot. En lang flat overflate vil sannsynligvis være babyens rygg.

Har du lagt merke til at du har blitt svimmel når du ligger flatt på ryggen? Vanligvis blir man svimmel av å reise seg fort, men nå er alt omvendt. Årsaken til dette er at livmoren har blitt så stor og tung at den ligger og klemmer på hovedpulsåren. Hvis for lite blod strømmer gjennom åren vil du bli svimmel, og kanskje til og med besvime. Forsøk derfor å ligge på siden, eller med en pute under den ene siden av ryggraden, slik at du ligger litt skjevt. Da vil ikke presset mot hovedpulsåren bli så stort.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning