Graviditetsguiden

I uke 28 går du inn i det tredje trimesteret, den siste etappen i et langt svangerskap!

Publisert Oppdatert
Uke 28

Babyen nærmer seg 35 centimeter og veier rundt 1 kilo. Det lille mirakelet vokser med en enorm fart, og er godt i gang med å bli rundere. Totalt består den lille kroppen av 2-3 % fett på dette stadiet. Hvis du skulle føde på dette tidspunktet har babyen 90 % sjanse for å overleve, men h*n har selvsagt godt av å ligge inne i magen en stund til.

Foreløpig er ikke babyen skikkelig i gang med oppfetingen, og størsteparten av vektøkningen de siste ukene har kommet på grunn av babyens økte muskel- og benmasse. Fettet vil i hovedsak komme nå i det tredje trimesteret, og det er enda en lang vei å gå til fødselsmatchvekten.

Fram til nå har babyens hjerne vært jevn og glatt. Men i løpet av uke 28 forandrer dette seg, og hjernen begynner å modne slik at den skal få den karakteristiske rynkete overflaten vi forbinder med en hjerne.

Lungene er i ferd med å bli ferdig utviklet, og de klarer å puste i luft. Allikevel vil en baby født på dette tidspunktet trenge legehjelp i lang tid, fordi lungene fortsatt ikke er helt ferdige.

Urolige ben?

Mange gravide opplever at bena føles rastløse, spesielt om kveldene og når man skal legge seg. Dette er veldig vanlig, men man vet ikke helt hvorfor dette skjer. Noen forskere mener at det hjelper å minske koffeininntaket, og å massere leggene når de føles ømme og støle. Noen studier mener også at jerntabletter kan bidra til at bena føles roligere.

Kanskje er det på tide å gå gjennom ønsker for fødselen? Det kan være lurt å bestemme seg for eventuell smertestillende behandling før fødselen er i gang, selv om mye selvsagt kan forandre seg. Dette gjelder særlig om du ønsker akupunktur eller epidural, som begge deler krever at en kyndig person er tilgjengelig. Hvis du er redd for smertene skal du ikke være redd for å ønske deg epidural, det er bedre å være bevisst på dette på forhånd enn å angre under fødselen. Husk at du kan endre mening underveis også!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning