Graviditetsguiden

I uke 26 veier babyen rundt 800 gram, og har blitt over 30 centimeter lang.

Publisert Oppdatert
Uke 26

Babyen begynner å få litt dårligere plass i magen, og i tillegg begynner h*n å bli ganske god til å sparke løs, så du vil helt sikkert merke at det bor noen der inne. Fingernegler, tånegler, øyebryn og øyevipper er fullt utviklet, men vil fortsette å vokse frem til fødselen. Babyens ryggrad blir mer solid, og selv om den ikke er lengre enn en menneskehånd består den av over 1000 små deler.

Selv om ørene til babyen er nok utviklet til at babyen kan høre lyder utenfra, må man ta i betraktning at livmoren er et særdeles støyende sted å være. Støyen er sammensatt av din hjertelyd, fordøyelsessystemet ditt, og alle andre organer og funksjoner som jobber kontinuerlig. Mange nyfødte blir faktisk roligere om man lager en høy sh-lyd enn om man er helt stille, fordi denne lyden til en viss grad tilsvarer den de er vant til fra livmoren.

Babyen ser lyset

Babyen får ikke bare med seg lyd fra utsiden, men også lys. Huden slipper gjennom noe lys, og babyen kan dermed oppleve hvordan natt og dag arter seg. Forskere har gjort forsøk der de har lyst på en gravid kvinnes mage med en lommelykt, og babyen har snudd seg etter lyset. Forskerne mener at dette er et bevis på at den optiske nerven er i funksjon.

På denne tiden trenger du omtrent 300 kalorier ekstra for at både du og babyen skal få det dere trenger. Forsøk å holde fast ved et sunt kosthold, det gjør tiden etter fødselen enklere, og samtidig vil du føle deg bedre nå under svangerskapet.

Hvis du har begynt å merke vektøkningen for alvor, og har vondt i ryggen og smerter i bena, husk å ta vare på deg selv. Et fotbad hver kveld er en enkel kur for smertefulle og hovne føtter, og kan gjøre underverker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning