Graviditetsguiden

Nå begynner fosteret å se ut som en menneskebaby!

Publisert Oppdatert
Uke 11

Den mest kritiske fasen av svangerskapet er i ferd med å avsluttes, og mange begynner å tenke på å fortelle den store nyheten til venner og kjente. Fosteret vokser med en enorm fart, og fra denne ukens start til slutt dobler fosteret nesten lengden sin, og er på størrelse med en stor plomme. Barnets hode utgjør omtrent halvparten av den totale lengden.

Fosterets hud er helt gjennomsiktig og papirtynn, og blodårene kan ses gjennom huden. Til tross for dette kan fosteret allerede nå gripe ordentlig rundt noe, og her ligger altså forklaringen på nyfødtes sterke griperefleks. De har jo øvd i månedsvis!

Fra nå og tre uker fremover gjennomgår fosteret den mest voldsomme utviklingen gjennom hele svangerskapet. Fosteret vil doble seg i størrelse, og organer og lemmer videreutvikler seg.

Begynner det å synes..?

Mange (særlig førstegangsgravide) har begynt å få en liten kul på magen. Mange kvinner opplever at hår og negler vokser raskere, og det er også noen som opplever at deres slette hår plutselig blir krøllete, eller omvendt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning