Graviditetsguiden

I uke 23 er babyen så godt utviklet at hvis h*n skulle bli født nå så vil legene gjøre alt de kan for å redde h*n.

Publisert Oppdatert
Uke 23

Selv om det enda er tidlig og det er stor risiko for at babyen ikke klarer seg ved en eventuell fødsel er det håp, og legene vil i alle fall forsøke å redde den lille.

Babyen er ca 28 centimeter lang og veier mellom 450 og 500 gram. På grunn av at fettlagrene til babyen enda ikke er på langt nær fylt opp kan øynene se litt utstående ut. Huden har blitt mindre gjennomsiktig, men blodårene skinner fortsatt gjennom.

Ørene til babyen er fortsatt under utviklingen, og nå begynner brusken i mellomøret å hardne. Babyen fortsetter å få med seg lyder utenfra, men på grunn av den godt isolerte livmoren er det ikke alle lyder og stemmer som trenger like godt gjennom. En mannestemme trenger generelt bedre gjennom magen enn en kvinnestemme, så kanskje er det på tide at den blivende pappa tar seg en prat med den lille?

Humøret svinger

Livmoren gir foreløpig babyen god plass til å bevege seg på, og kanskje har du til og med sett at magen har rørt på seg? En babyfot som sparker ut til siden kan faktisk synes godt fra utsiden!

Kanskje har du begynt å kjenne humørsvingningene? Fullkommen lykke og total tragedie går side om side, og det at du er blid og fornøyd det ene sekundet forhindrer deg ikke fra å føle at hele verden går mot deg det neste. Årsaken til disse humørsvingningene er endringer i hormonnivået i kroppen. Det er helt normalt å føle slike humørsvingninger, og selv om er en plage både for deg og for partneren din så gjelder det å huske på hva disse 9 månedene med ruging og tidvis frustrasjon vil gi dere.

Fram til nå har du hatt litt lavere blodtrykk enn ellers, men vanligvis stiger det litt mot slutten av svangerskapet. Blodtrykket blir sjekket på alle kontrollene hos lege eller jordmor. Forhøyet blodtrykk kan nemlig være et tegn på svangerskapsforgiftning, og legene sjekker derfor dette ofte for å være sikker på at du og babyen er trygg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning