Graviditetsguiden

I uke 16 er fosteret omtrent 15 centimeter langt, og det er mulig å se hvilket kjønn det har på ultralyd.

Publisert Oppdatert
Uke 16

Fra å være en usynlig celleklump har fosteret vokst til å være rundt 15 centimeter langt. Underhudsfett begynner å danne seg, slik at babyen får den nødvendige polstringen. Nakken og hodet har rettet seg ytterligere ut. Refleksene er i full gang, og suging, svelging og blunking er alle synlige.

Kanskje har du begynt å kjenne at babyen har begynt å bevege på seg. Særlig kvinner som har født før, eller spesielt slanke kvinner merker ofte bevegelse tidlig. Ikke fortvil om du ikke kan kjenne noe, mange kvinner merker ingenting før de er over 20 uker på vei.

Mange gravide får tett nese og er mye plaget med neseblod. Dette skjer fordi blodmengden i kroppen øker med 40-50 %, og slimhinnene hovner opp. På grunn av den økte blodmengden jobber hjertet hardere. Det er derfor det kan være problematisk for hjertesyke kvinner å bære frem et barn. Et friskt hjerte har derimot ingen problemer med å øke kapasiteten.

Ultralyd snart?

Endel gravide får ultralydtime i uke 16. Grunnen til at ultralyden settes til uke 16-18 er at det er på dette stadiet at fostre generelt er likest i utviklingen. Det mange gleder seg mest til ved ultralyden er å se om man kan se hvilket kjønn som sannsynligvis skjuler seg inne i magen. Det er imidlertid ikke på grunn av dette at det innkalles til ultralyd. Det viktigste er å få undersøkt om barnet ser friskt ut, om det er ett eller flere barn som ligger der inne, og utregning av ul-termin. Denne terminen er omdiskutert, i mange tilfeller stemmer den gravides termindato bedre enn legens ultralydtermin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning