Graviditetsguiden

I uke 19 har babyen vokst seg til å være over 20 centimeter lang!

Publisert Oppdatert
Uke 19

Babyen er altså nesten halvparten så lang som den skal være ved fødselen, veier bare rundt 250 gram, altså godt under 10% av normaltvekt ved fødsel. Hvis babyen er en jente produserer hun på denne tiden primitive eggceller. Hele babyen er dekket av lanugohår, men mesteparten forsvinner innen fødselen. Et fettlag kalt vernix fungerer som en beskyttelseshinne mot fostervannet. Bare tenk deg så skrukkete du blir etter noen timer i vann; tenk hvordan babyen ville ha sett ut uten denne beskyttelsen! Denne hinnen forsvinner noen uker før termin, men for tidlig fødte barn kan ha både lanugohår og vernix på huden når de blir født.

Livmoren fortsetter å vokse, og gir babyen det den trenger. Hullene til melketennene er ferdig formet, og nå begynner grunnlaget for de permanente tennene å danne seg.

Babyen drømmer!

I forbindelse med at babyen går inn i en intensiv vekstperiode lagrer h*n jern til produksjonen av røde blodceller.

Babyen drømmer under søvn, akkurat som oss voksne!

Kroppen din begynner for alvor å bli endret på grunn av den lille inne i magen. Ikke bare har livmoren din heist seg opp til navelhøyde, men du har også kanskje lagt merke til at hud og hår har endret seg. Brune pigmentflekker kan være skjemmende og irriterende, men er svært vanlig og de forsvinner som regel etter fødsel. Flekkene dukker som regel opp på overleppen, på kinnene og på pannen, men de kan også dukke opp på armene. Brystvortene, fregner, arr, underarmer, og de indre kjønnsleppene kan også mørkne. Årsaken til disse hudendringene er på grunn av en økning i melaninnivået, som er det som styrer hvor mørk hud, hår og øyne vi har. En god solkrem bidrar til å begrense pigmentflekkene, og hvis du syns de er svært skjemmende kan mye skjules med en god concealer.

Strekkmerker..

Mange gravide opplever også å få utslett og kløende felter, huden er for noen tørrere enn vanlig, og den flasser kanskje også. Noen kvinner er genetisk disponert for å få strekkmerker, og det er dessverre ikke så mye å gjøre med disse merkene. Kremer og oljer bidrar til velvære og lindring av eventuelle kløende felter, men strekkmerkene består nok dessverre. Trøst deg med at de blekes med tiden. Husk at en sunn diett der du drikker mye vann også gir utslag på huden, og med riktig mat og drikke kan du slippe billigere unna.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning