Golfbiløya

På Isla Mujeres er det golfbilene som regjerer. Men noen golfbane finnes ikke.

Publisert Oppdatert
- Velkommen til La Isla Bonita, smiler Fidel Garcia.

Han har ikke stjålet tittelen på Madonnas slager fra 1986 og ikke er han "a young girl with eyes like the desert" heller. Fidels øyne er dekket av store pilotbriller med speilglass og han vil gjerne selge oss en temmelig omfattende "tour" med snorkling, fisking og mere til.

- Garantert best priser, og den raskeste båten på øya. To outboards, smiler Fidel.

Den går garantert fortere enn golfbilen han hjelper oss å leie for rundt 280 norske kroner. Vi blir straks forbikjørt av scooterne vi kunne leid for 100 kroner dagen. Men så har vi ikke akkurat dårlig tid. Øya er ikke mer enn 7,5 kilometer lang og 500 meter bred. Den er dermed ganske overkommerlig på kort tid. Dessuten har Isla Mujeres et mer karibisk preg enn fastlandet, noe som medfører at tempoet generelt er skrudd ned noen hakk.

- Du skal være glad du ikke tok med den leiebilen over fra fastlandet. Den hadde bare vært til bryderi. Denne øya er som skapt for golfbil, og det er de som styrer tempoet på veiene, sier Didier Peraza, en lokal entreprenør i golfbil-bransjen.

- Reis rett ut til sydspissen, tipser Fidel Garcia.

- Der vil dere se grunnen til at Isla Mujeres betyr "kvinnenes øy", smiler han, og virker ikke det minste snurt over at vi takket nei til hans "grand tour",

Rammet av orkan

Mayaer, kolonister, pirater og naturelskere har alle gjennom tidene latt seg tiltrekke av Isla Mujeres. Først ut var mayaene. De dedikerte øya til Ixchel - gudinnen for månen, fruktbarhet og kvnnelighet. Hun skal være opphavet til navnet Isla Mujeres, som betyr "kvinnenes øy". Restene av Ixchel-tempelet finnes helt ut på sydspissen av øya, Punta Sur.

- Isla Mujeres merket selvsagt orkanen Wilma i 2005, men verst var egentlig Gilbert i 1998. Den rammet restene av Ixchel-tempelet og Punta Sur hardt, forteller Didier Peraza.

Det er fremdeles litt igjen av tempelet, hvor mayaene skal ha bedrevet fruktbarhetsritualer. Punta Sur er nå også hjemsted for et stort område med samtidkunst og et større antall øgler av ikke helt ubeskjeden størrelse. Er man først på Punta Sur, er det også verdt å ta trinnene opp i fyrtårnet for den beste utsikten over Isla Mujeres.

Rett ved sydspissen ligger også El Garrafon Natural Reef Park. For en inngangsbillett på 50 dollar, kan man blant annet svømme med delfiner og bedrive karibisk bungee jump: Du hektes på en line som fører fra et tårn til et annet, eller rett i havet.

Karibisk Mexico

Fra Punta Sur bærer langs østsiden av øya mot Playa Norte. Denne stranda er, etter hva vi er blitt fortalt, den beste på Isla Mujeres. Veien fører forbi en liten ansamling av rønner, med et skilt som proklamerer sin støtte til den revolusjonære organisasjonen EZLN: Ejército Zapatista de Liberación Nacional. Organisasjonen har sitt navn etter Emiliano Zapata og har hovedsete i Chiapas. Ikke overraskende står den vesle rønnebyen ikke på Isla Mujeres turistkart.

Der sydspissen for det meste består av klipper, kan nordspissen by på finkornede, langgrunne sandstrender. Her ligger strandbarene og restaurantene side om side og tilbyr tequila sunrise til solnedgangen, øl i bøtte og lokale spesialiteter fra havet.

- Hola, amigo!

Er man i Mexico, blir man aldri helt lei dette vennlige utsagnet. Kanskje bortsett fra når det kommer fra de som skal selge deg sigarer, solbriller og skulpturer med maya-motiver.

Kelneren på Cocteceria Minino's skal verken selge oss panfløyter, ponchoer eller sombreros, men 250 grams hummer til hundrelappen. Det er et tilbud vi ikke kan motstå.

I motsetning til her hjemme, er den karibiske hummeren uten klør. Den tilberedes gjerne på grillen og serveres sammen med nachos og deilig frisk salsa med masse koriander. Det er tid for å sende noen varme tanker til Fidel Garcia. Da han skjønte at vi ikke ville være med på hans "grand tour" i Isla Mujeres raskeste båt, anbefalte han oss å gjøre tre ting:

- Dere må besøke Punta Sur, ta et bad på Playa Norte og ikke minst spise hummer, forklarte han.

- For da får dere smakt på det karibiske Mexico.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning