Gode gaver til jul

De julegavene som kjennes best i år, er gode både for giver, mottaker og resten av verden. Her er ønskelista som gir julefred i sinnet.

Publisert Oppdatert
Mange vil ha pengene våre nå før jul. Og bildet av en diger haug med gaver er gjerne ensbetydende med forestillingen om julaften.

Hvis vi klarer å stå imot 1) reklamen, og 2) våre egne inngrodde forestillinger om jul, er det duket for en annen og mer tidsmessig versjon av julegavene. Ønskelista vi har satt sammen, er ment å være både praktisk, moderne og hyggelig. Den sparer oss for hektiske turer til kjøpesenteret, dårlig miljøsamvittighet, unødvendig pengebruk, samt opphopning av gjenstander som skaper rot i hjemmet. Det viktigste er likevel at dette er gaver som det er flott å motta.

- Folk flest har så mye ting allerede. Derfor setter vi pris på å få opplevelsesgaver i stedet. Det blir mer personlig når fokuset er flyttet fra overfladiske verdier som kroner og øre, til ekte verdier som omsorg og omtanke. Vi liker å kjenne at akkurat denne gaven er tenkt ut for akkurat meg, sier Nina Bugge, informasjonsleder i Grønn Hverdag.

Ønskeliste

1) Personlig gavekort

Framtiden i våre hender har laget en vakker gavesjekk, som sendes gratis hjem tid deg. Her kan du krysse av på foretrukket gave - velg mellom over 50 hyggelige alternativer som piknik, sykkelreparasjon, hagestell - eller fyll ut noe etter eget hode. Grønn hverdag selger pakker på fem flotte gavekort for kr. 50. Et helt hjemmelaget gavekort, for eksempel et klippekort med massasjestunder, er en omsorgsfull gave til de nærmeste.

2) Ett års medlemskap i ideell organisasjon

Tanken er at mottaker sikkert ville meldt seg inn selv hvis hun bare orket/husket/var klar over/hadde råd til det. Forslag er Amnesty (kr 400), Bellona (kr 365), Fremtiden i våre hender (kr 200), Røde kors (kr 250), Dyrebeskyttelsen (kr 250).

3) Restaurantbesøk

Skriv og tegn selv, eller bruk et gavekort utstedt av spisestedet. Dette betyr dobbel glede for mottaker: Først gleder han seg til julegavene, og så, når han har pakket opp: Vips en ting til å glede seg til. Samme doble uttelling gjelder for mange av gavene på denne ønskelista.

4) Mat og drikke

Velg gjerne varer som er produsert i nærheten, så har du miljøvennligheten på din side. Her er sekundærgevinsten at mottaker sender deg varme tanker mens hun spiser/drikker sine eksklusive delikatesser en gang etter jul.

5) Heimelaga

Det skal være noe som giveren har brukt tid på. Tid er superressursen framfor noen annen i vårt tidsklemte samfunn, ergo: Hvis en travel giver har brukt verdifull tid på å strikke/bake/snekre/sy/klippe&lime noe til deg, føler du deg verdifull selv.

6) Redesign

Et redesignet produkt fanger den mest positive delen av tidsånden, det er unikt, ofte vakkert og bærer med seg en historie. Prøv for eksempel å få tak i interiørvarer/klær fra Fretex Redesign, eller lag selv utfra tankegangen under punkt 5. Søk inspirasjon på 3rdhand.no.

7) Musikk

Ikke alle rekker å følge med på og laste ned fin musikk. En hjemmebrent CD med dine favorittlåter er en personlig gave som kan nytes igjen og igjen av mottakeren, samt sette henne på sporet av artister hun burde kjenne til.

8) Sparekonto

Du vet kanskje hva barnet, mammaen, samboeren eller vennen din ønsker seg, men som verken du eller han er i nærheten av å ha råd til? Enten det er hest eller hytte eller en måned ekstra sommerferie, hjelp ham med å holde drømmen levende. En øremerket sparekonto med gode rentebetingelser er en inspirerende start, som kan hjelpe til med å styre unna alle de små trøsteduppedittene man kjøper underveis mot de store målene.

9) Et avstandsdyr

Å gi et dyr ble veldig populært i fjor, da 17.000 geiter havnet under norske juletrær. Den konkrete geita kommer til en lutfattig familie i en annen del av verden, mens den mer velfødde norske gavemottaker må nøye seg med et bilde av geit. I år ventes dyretrenden å øke på, og Kirkens Nødhjelp tilbyr blant annet esel (kr 850) og et sett på to grisunger (kr 250). Norges Blindeforbund kaster seg på trenden og lanserer valp (kr 200 pr stykk).

10) Veggpryd

Det kan være et fotografi, et grafisk blad, en barnetegning eller en voksentegning. Innrammet blir det ekstra gavemessig. Husk også at bilder fra bøker og blader kan bli fine når de blåses opp på stort lerret i foto- og kopibutikker.

11) Kurs

Det kan strekke seg over en time, en helg eller et helt semester. Læreren kan være deg selv (skifte dekk, beskjære roser) eller en profesjonell kursholder. Et kurs gir livet nytt innhold og får mottakeren til å prøve seg på noe han kanskje ikke ville våget seg utpå på eget initiativ. Finn forslag på Kursguiden.no eller Kursagenten.noToppfoto: Valp fra blindeforbundet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning