God sommer!

Straks gradestokken viser rundt 20 grader – eller vi nærmer oss St. Hans begynner avisene. Da er det alle mulige statistikker om pent vær og stygt vær og temperaturer som går helt uti kroppen og alt det der som er viktig.

Publisert Oppdatert
Vi får vite om sommersalgene, turistattraksjonene og hvilken kald hvitvin vi skal velge til rekene eller en eller annen skalldyrsalat som vi enkelt og greit tilbereder i båten. Og så kommer de, like sikkert som bildet av det første sommerbadet på førstesiden av Aftenposten; kronikkene og artiklene om "hvordan overleve ferien".
De kommer i og for seg rundt påsketider også - da gjerne med vinkelen "hvordan ha sex på hytta uten av svigermor hører det", men til sommeren kommer det historier om barn i baksetet og om hva vi skal gjøre på en regnværsdag i en altfor full campingvogn.

Når bilen koker innvendig og barna må tisse og ikke har fått is, far er aggressiv i trafikken og mor ikke får stoppe for å kjøpe jordbær, da beskrives familielykken med avslutning om båttur neste år.
Når charterturisten møter et ikke helt ferdigbygget hotell og må dele rom med 10 fulle finner, avsluttes det med en anbefaling om familiehytten neste år.
Vi barn av 70-tallet som har vært på billige bilferier i bitte små biler uten Statoilunderholdning må bearbeide traumene fra den gang og deler gjerne beretninger om alt vi selv kjenner oss igjen i.
Men jeg i stedet for å mimre om svunne tider velger jeg å konsentrere meg som sommeren 2005.

Vi skal ha Norges-ferie i år. Vi skal reise dagen etter siste dag på jobb (mot eksperters råd om å vente noen dager å roe ned før vi reiser - hvor lang ferie har egentlig de ekspertene?). Men vi skal ikke stresse. Vi skal kjøre et par timer til familiens store sommerhus og møte nær familie vi ikke ser så ofte. Vi har delt ferieuke med disse tidligere, vi kjenner hverandre og hverandres rutiner. Vi skal vise frem den nye bilen vår og vi skal ta hyggelige utflukter i nærområdet som vi har gjort det mange ganger før.
Vi skal sitte på den eldgamle steintrappen i morgensolen og drikke kaffe og skravle og småkrangle om hvem som skal stikke og kjøpe dagens tabloider.
Og vi skal styre dagen selv - pent eller dårlig vær.
Vi skal klippe gresset om vi orker og vi skal tømme utedassen og lese ukeblader fra flere år tilbake. Kanskje vi får løst det siste kryssordet i år?

Jeg vet ikke. Men jeg vet at dette er en ferieform som passer oss om sommeren. Vi trives og vi vet og vi kan hva vi gjør. Og jeg gleder meg og det er kun kort tid igjen.
Jeg håper at du får den sommeren du ønsker deg og at du får slappet av og kost deg ordentlig. For mange er det viktigste å gjøre noe annet enn den daglige rutinen, se en annen utsikt når du våkner og samle krefter til en sensommer hvor vi egentlig bare venter på høsten.

Med det ønsker Petra en riktig god sommer. Jeg håper jeg ser deg igjen i midten av august!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning