Glade jul, romantiske jul!

- Kutt ut julestresset og hold tiden hellig, råder ekspertene!

Publisert Oppdatert
Høsten har gjerne vært lang og tung, dere har jobbet mye og nå vil dere slappe av. Men så kommer svigers på besøk, tanter og onkler skal ha sitt, og foreldremaset tar ingen ende. Dere må stelle i stand juleselskap, forberede, vaske, rydde, bake, koke, lage, smile, bukke, nikke - NEI!

Mer alenetid!

Ikke tale om at dere skal stresse nå når dere endelig har fri! Lytt til ekspertene og finn enkle løsninger på en tid som skal holdes hellig!

Samlivsrådgiver Eva Mohn mener at dere skal velge hvilke tradisjoner dere ønsker å ta vare på og hvilke dere ikke behøver å følge hvert eneste år.

- Dere kan også skape nye tradisjoner som ikke innebærer så mye stress, sier Mohn.

Hun advarer mot å la dere styre av andre i julen og råder heller par å følge sine egne behov.

- I moderne familier er det ikke lenger slik at besteforeldre bestemmer julen, julen er hovedsaklig for barna! Ikke vær ti dager på hytta med svigers, det holder med to døgn, tenk heller over hva barna setter pris på, enten det handler om å spille ludo, gå på kino eller teater, sier Mohn.

Rådgiveren understreker at det er lurt om dere som par sørger for alenetid i julen og lar svigers sitte barnevakt.

- Bestem dere for å ha noen dater sammen i julen, gå på konsert, ut å spise, gi hverandre komplimenter og oppmerksomhet. Ikke la julen bli en tid dere bare fester med andre og går i selskap, råder hun.

Avslå tilbud

Sexolog Gro Isachsen tror det er viktig å markere romjulen som en spesiell tid som ikke ligner hverdagen generelt.

- Sørg for at romjula blir annerledes enn alle hverdagene. Sett av tid til bare dere to. Sørg for at ikke alle kvelder handler om juleselskap eller turer på byen, men legg inn dager til nytelse og mentale dykk der bare dere to deltar, sier Isachsen.

Selv om det skjer mye på en gang i julen, syns sexologen at det er viktig å prioritere kosen paret imellom slik at ferien blir på egne premisser.

- Vi har jo gjerne tradisjon for hvilke selskaper vi går i og hvilke mennesker vi treffer i jula. Mange synes det blir for mange forpliktelser og for lite tid for seg selv og de nærmeste, forteller hun.

Isachsen råder kjærestepar og ektepar å ikke være redd for å avslå tilbud fra andre.

- Det er lov til å si nei til noen invitasjoner. I hvert fall til de som ikke er i nærmeste familie og der mange mennesker deltar.

Enkle løsninger

Samlivsrådgiver og lege Åsa Rytter Evensen mener det er viktig å legge opp til en jul som passer deg og din kjære, og ikke alle andre.

- Julen trenger nødvendigvis ikke være romantisk for dere to, det er mye forpliktelser med slekt og selskaper og saker og ting som skal ordnes, sier Rytter Evensen.

Likevel sier hun seg enig med Mohn og mener man skal bestemme selv hva man ønsker i ferien.

- Legg opp til en jul som passer for dere og ikke alle andre! Ikke konkurrere med svigerinner eller søsken, ikke stress med baking og kjøkkenstyr. Finn enkle løsninger som for eksempel ferdige julekaker, tenk over hva som er viktig og hva man kan kutte ut til fordel for noe annet, sier samlivsrådgiveren.

Sexpirator og driver av orgasmesenteret Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, mener derimot at julen ikke er tiden for romantikk dersom man ikke hopper over den og reiser bort!

- Har man forpliktelser er det bare å komme seg igjennom maset, men klart det alltid er hyggelig å snike til seg litt kos på sofaen når middagene er over og svigerforeldrene har lagt seg. Ta det heller igjen i januar. Vinteren har såvidt begynt. Forøvrig er jeg tilhenger av at man skal kose seg hele året, og ikke bare når man har fri. Man må ta seg tid, sier Kjensli.

Samlivsrådgiver Rytter Evensen er forsåvidt enig i Kjenslis utsagn men tror likevel det er best med en rolig jul.

- Det er ikke noe særlig å være feit og utslitt i januar, derfor skal du ikke stresse med mye mat og kav i julen, sier hun.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning