Gjør terrassen klar for sommeren

Mange av oss har terrasser eller plattinger av impregnert treverk. Etter et år eller to vil treverket bli grått og stygt. Vi viser deg hvordan du kan gi treverket nytt liv!

Publisert Oppdatert
Rengjøring

Først og fremst må treverket rengjøres. Etter en en vinter med snødekke er det mest sannsynlig mye skitt som dekker treverket. Har du en høytrykkspyler med terrassevasker, så kan denne fint brukes, men unngå å spyle treverket direkte med høytrykkspyleren. Vannstrålen vil flise opp og ødelegge treverket.

Om du ikke har en terrassevasker, så kan du bruke en vanlig hageslange og spyle treverket godt. Gå over med en skurekost og spyl igjen. La tørke skikkelig før du behandler det olje eller beis.

Olje eller beis

Om du velger å olje eller beise treverket er en smaksak. Begge får du kjøpt i forsjellige nyanser. Det finnes også olje uten farge. Treverket vil se mer solid og eksklusivt ut om du bruker en brun/mørk olje eller beis. Du kan for eksempel få en effekt som minner om teak.

Beis påføres med kost og du bør beise et bord om gangen for å unngå skiller. Ikke bruk for mye beis. Det skal trekke helt inn i treverket. Bruk heller to tynne strøk. Overflødig beis kan tørkes av med et tøystykke som ikke loer.

Olje er litt enklere å påføre, men bruker du olje med fargepigmenter, så bør pass på at du ikke får skjolder. Bruk kost og påfør oljen vått i vått. Her kan du være litt raus og heller tørke av overflødig olje etterpå. Tørt treverk trenger 2 strøk. Se etter at treverket trekker til seg all oljen. Det finnes også en type olje som sprayes på treverket.

Uansett hva du bruker, så pass på at endene også får godt med olje eller beis. La det tørke helt før du bruker terrassen og sjekk værmeldingen før du begynner.

Vedlikehold

Ta en titt på treverket når høsten nærmer seg. Kanskje er det greit å gå over med et tynt lag olje eller beis etter at sommeren er over også? Benytt sjansen når du rydder bort terrassemøblene.

Reparasjoner

Av og til blir treverket skadet enkelte steder. Bordene kan brekke eller få store hakk. Det er relativt enkelt å bytte ut bordene som er skadet. Skru opp skruene eller bruk et brekkjern om det er spikret fast. Tilpass et nytt bord av samme type og sett det på plass. Muligens vil ikke nytt treverk få samme farge som det gamle, uansett om det behandles med farget olje/beis. Men etter at det har stått en sesong og behandles på nytt vil forskjellen bli nesten usynlig.

Mens du er i gang...

Når du først er i gang med olje eller beis, så gå gjerne over blomsterkasser av treverk, tremøbler og grillen. Disse rengjøres med hageslange og en skurekost før behandling.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning