Gjør et 80-tallskupp nå

60- og 70-tallsretroen har regjert en god stund. Nå kan det være lurt å sikre seg 80-tallsperlene før de går opp i pris, mener ekspertene.

Publisert Oppdatert
- Vi ser jo at man begynner å gå bort fra den ekstreme minimalismen som dominerte på 1990-tallet og fram til i dag. I trend- og motebildet kommer det mer ornamenter og svulmende, barokke former. Mye av dette kunne man også se i 1980-tallsdesignet, poengterer Widar Halén, seniorkurator ved Nasjonalmuseet.

Han mener det er betimelig å slå til nå, hvis man vil skaffe seg designperler fra 1980-tallet uten å blakke seg helt.

- Regn med fornyet interesse blant annet for Memphis-gruppen, som etablerte seg i 1981 i Milano. Dette var den første postmoderne designgruppen. Fram til nå har disse møblene mest blitt kjøpt av museer og spesielt interesserte. Men nå som flere kommer etter, tror jeg prisene kommer å øke betraktelig, sier Halén.

Nødvendig distanse

Han regner også med fornyet aktualitet for møblene som de norske designerne Peter Opsvik og Terje Ekstrøm produserte i denne perioden.

- Vi ser tendensen i Mellom-Europa nå. Og som alltid kommer slike trender til Norge omtrent et år etter. Det blir nok enda mer markant i 2006, sier Halén.

Flere møbelhandlere bekrefter den gryende 80-tallsboomen. Nikolai A. Handeland ved møbelgalleriet Euklides, merker økende interesse for møbler og gjenstander fra det utskjelte tiåret.

- Ja. Folk begynner å få den distansen til 80-tallet som er nødvendig for at retrobølgen skal kunne blusse opp. I vår tid kan ikke folk få nok retro. Retrobølgen med 50-, 60- og 70-tallet er uttømt. Dessuten har Ikea vært så på hugget i lang tid med å kopiere disse epokene at folk rett og slett søker etter noe annet, mener Handeland.

På full fremmarsj

Han påpeker hvor "stappfullt av 80-tallsretro" det var på møbelmessen i Milano tidligere i år.

- Og vi vet at det vi ser i Milano er ganske formende i forhold til det såkalte trendbildet, utdyper Handeland, som tror Gravity-hvilestolene til Stokke og møblene til Balans-gruppen vil bli ettertraktet.

Innehaver Fabio Carlesi ved bruktbutikken Utopia Retro Modern, bekrefter at også de får henvendelser om design-ikonene fra 1980-tallet.

- Det er fortsatt ikke snakk om noen stor pågang. Men jeg selger noe 80-tallsretro, og merker at interessen er økende, sier Carlesi, som har merket seg at trenden er på full frammarsj både i Milano, London og Paris.

Mye fint

Vurderingsansvarlig Audun Hopland ved auksjonshuset Lauritz mener prisene vil stige som følge av den økende 80-tallsinteressen.

- De som kjøpte 70-tallsmøbler for ti år siden, skaffet seg mye fint og verdifullt uten å betale mye for det. Det samme skjer nå med møbler 1980-tallet, tror Hopland, og tilføyer at norsk 80-tallsdesign fortsatt skattes høyere i utlandet enn her hjemme.

- Det skyldes rett og slett at den generelle møbelinteressen er høyere ute enn her.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning