Gjør akkurat som han vil

Johnny Depp gjør det på sin egen måte. Samme hva. Førstkommende fredag er det premiere på "Pirates of the Caribbean: Dead Man"s Chest", vi gleder oss som noen unger..

Publisert Oppdatert
En av sommerens storfilmer er "Pirates of the Caribbean: Dead Man"s Chest", hvor vi igjen møter Johnny Depp som den eiendommelige piratkapteinen Jack Sparrow. Den første filmen ble en blockbustersuksess da den kom i 2003. Og det stopper ikke med denne oppfølgeren, allerede neste år får vi tredje kapittel i serien på kino. I kultiverte kretser vil nok enkelte heve på øyebrynene: Hvordan kan Depp - som gjerne forbindes med "dypere" og særere filmer, som "Dead Man" og "Arizona Dream" - være redskap for kommersielle interesser på denne måten?

- Depp har da slett ikke alltid spilt i smalere filmer, påpeker Mikal Olsen Lerøen, programleder i Filmplaneten på NRK1.

- Karrieren hans startet jo med skrekkfilmen "A Nightmare on Elm Street", og fortsatte med "Platoon". Dette er ikke akkurat smale filmer.

Eksentrisk

Selv har Depp utallige ganger blitt sitert på at han ikke er noen "Blockbuster Boy". Gang på gang har han valgt filmroller som kunne ha drept Hollywood-karrieren til skuespillere med mindre integritet og talent. At folk flest tilfeldigvis har sansen for det han driver med, er en annen historie.

- Det særegne med Johnny Depp er at han alltid velger noe eksentrisk, enten det er en eksentrisk karakter eller en eksentrisk regissør. Og er det ikke det, gjør han en vanlig rolle ekstremt eksentrisk, sier Olsen Lerøen, og viser til "Pirates of the Caribbean".

- Normalt er pirater på film bredbente og har hårete brystkasse, mens Johnny Depp gjør Jack Sparrow feminin, vimsete og lite selvhøytidelig.

Nettopp Depps fremstilling av piratkapteinen viser at han ikke danser etter andres pipe. Til USA Today avslører han at produksjonsselskapet Walt Disney Pictures hadde visse problemer med hans tolkning av rollen da den første filmen ble spilt inn.

- De kom faktisk til meg og sa, du vet, "Hva skjer? Hva betyr dette? Er han homse, er han full? Vi kan ikke skjønne hva du sier. Det høres ut som du snøvler. Ingenting henger på greip".

Men Depp hadde ingen planer om å endre på Jack Sparrow:

- Jeg måtte fremdeles gjøre det jeg måtte gjøre, selv om trusselen potensielt sett var å få sparken, sier Depp.

Kastet på dør ble han selvfølgelig ikke. Og det viser seg at Depps overbevisning betalte seg for samtlige impliserte: Filmen ble en kjempesuksess, og Depp fikk sin første Oscar-nominasjon.

Tilbaketrukket livsstil

Også privat er Depp mindre opptatt av det glamorøse enn "alle andre" superstjerner. Selv om han og familien har en bolig i Los Angeles, bor han store deler av sin tid i Frankrike, langt unna jet set-livet og Hollywoods røde løpere. Dette har provosert enkelte amerikanere. Han er blitt karakterisert i syrlige ordelag som en "European wannabe". Men hvorfor skulle han høre på dem? Depp bare fortsetter å få rolletilbud han liker, og han har opparbeidet nok kred til å tåle en trøkk om ikke alle filmene hans blir like populære som "Pirates of the Caribbean" og "Charlie og sjokoladefabrikken", eller like elsket som "Edward Saksehånd" og "Hva er det med Gilbert Grape".

Så hva er egentlig nøkkelen til Johnny Depps unike suksesskarriere? Mikal Olsen Lerøen kan muligens ha svaret:

- Han er en fordømt bra skuespiller!

Foto ingressbilde: Buena Vista International

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning