Gammel ramme blir som ny

Det skal ikke til mer enn ny farge på veggene før de gamle rammene eller speilene ikke passer inn i rommet. Gi de gamle rammene nytt liv i stedet for å kjøpe nye.

Publisert Oppdatert
Trerammer
Om du har glatte rammer i tre, så holder det stort sett å pusse med et fint sandpapir. Så kan du sette i gang å male. Det kan være lurt å legge på et størk med grunning før du maler, men det er ikke nødvendig. Bruk olje- eller interiørmaling og gå over med en fordriver for å få et jevnt resultat uten sig i malingen. Puss lett mellom hvert strøk og ikke gi deg før malingen dekker helt.

Metallrammer
Den enkleste måten å pusse opp metallrammr på er kanskje å bruke spraylakk. Jobb gjerne utendørs og spray på tynne, lette lag. La det tørke helt før du gjentar et par ganger til. Instuksjoner finnes stort sett på boksen.

Plastrammer
Det er ikke lett å pusse opp plastrammer, men også her kan du bruke spraylakk. Bruk samme fremgangsmåte som på metallrammene. Det finnes også maling som fester greit på både plast og metall, men det vil være vanskeligere å få et jevnt resultat enn med spraylakk.

Profilert
Om du har rammer med flere profiler eller utskjæringer, så er det ikke lett å pusse ned. Vær forsiktig, slik at du ikke ødelegger profilene. I stedet kan du matte ned med salmiakkvann og bruke grunning. "Dytt" maling ned i utskjæringer før du går over resten av rammen. Vær nøye med hjørnene, slik at du ikke får malingstriper i alle retninger. En fordiver vil fjerne det meste av stripene.

Gull
I hobbybutikken får du kjøpt "gull" på ark. Dette festes på overflaten ved hjelp av et spesielt lim før arket dyttes på overflaten. Dette er en ganske enkel jobb og resultatet blir imponernede.

Et annet alternativ er å bruke hobbylakk eller annen maling med gullfarge. Resultatet blir kanskje ikke lite blankt og "ekte", men malingen finnes i flere nyanser.

Teknikker
For å friske opp den ensfarget overflate kan du bruke forskjellige teknikker. Lasur kan brukes for å skape liv, enten ved hjelp av en fordriver eller filler og svamper. En krakelert overflate får du ved å bruke en spesiell maling som krakelerer det øverste strøket med maling.

Bruk fint sandpapir for å få en slitt effekt på overflaten. Puss vekk malingen på naturlige steder. Nesten samme effekt får du ved å dra over med litt gullmaling på det du vil fremheve. Bruk en liten pensel og ikke bruk for mye maling. Den skal ikke dekke helt. På barnerommet kan det være fint å male små motiver eller bruke decoupage på rammene.

De samme teknikkene kan selvsagt brukes på både møbler og andre småting. i_191352.JPG

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning