Gamle kunster blir som nye

Jeg har gjenoppdaget litt av husmorkunsten. Nei, ikke å vaske taket til hver jul, men å lage mat fra bunnen av. Uansett hvor smulete det er, ikke noe brød smaker som det jeg baker selv.

Publisert Oppdatert
Nå går jeg heller ikke så langt som til å kutte mange poteter i små biter når det finnes ferdigkuttete grønnsaker til en svært lav pris i frysedisken, men jeg har blitt observert koke en knoke for å få kraft. Fiskeben gir også en fin kraft til fiskesuppen, når jeg bare gidder. Å koke en knoke eller noe fiskeben er nemlig ikke særlig arbeidskrevende, noe som passer meg svært godt. Jeg må bare være tilstede og passe på at det ikke koker over eller koker tørt. Å legge erter i vann er ikke rare kunsten, utfordringen min er å planlegge så langt som frem til middagen i morgen. Det holder hardt noen ganger, det innrømmer jeg gjerne. Men desto morsommere er det når jeg endelig får tid og får til og gidder! Får tid¿ det er liksom tiden jeg tror stopper meg. Men bare ikke tror at jeg ikke følger med på all verdens ting av tv og jeg bruker fort en time eller to på internett. Men å la brødene heve mens jeg gjør det¿? Nei, jeg tror det er enklere å kjøpe ferdig i butikken. Vel, det kan vel diskuteres. Dyrere er det i hvert fall.

Kjøkkenhygiene har jeg også måttet lære meg på nytt. Ja, mye av dette med både mat og hygiene lærte vi på skolen tidligere. Det er jo også mer aktuelt enn noensinne, hvor mye av spredning av bakterier vi blir syke av, skyldes at vi ikke lenger vet hvordan vi skal behandle mat og kjøkkenredskaper.
I dag er det dessverre lite penger til undervisning i skolen om skylling av kluter og hvorfor det må være sånn. Men hva har vi vel reklamekampanjer på tv for?

Dessverre er det også sjelden at de unge håpefulle kommer hjem med nystekte boller fra skolekjøkkenet. Da legges ansvaret på foreldrene, som så mye annet og jeg håper virkelig at flere enn de som utdanner seg til kokker, lærer å lage brun saus. Ja visst, er det et vell av sauser i butikkene, tilsett litt vann og litt melk og en evt smørklatt. Og ja, det smaker kjempegodt. Men ikke så godt som den man har laget selv fra bunnen av. Jeg lover deg det. Hvis du i tillegg var på sopptur i høst og tørket litt av fangsten mens du fikk med deg Criminal Minds, vel, da har du en litt pikant krydderi å tilsette din helt egne hjemmelagede saus.

Så; jeg har begynt å lage mat fra bunnen av. Jeg har begynt å bake brød. Ikke hver dag, men et par ganger i uken. Og det tar faktisk ikke så lang tid som man tror, ofte kortere enn såkalt ferdigprodukter eller halvfabrikata. Ikke all mat, men litt sånn innimellom. Fisk, salat, supper¿
Ved å faktisk lage middag på kjøkkenet og ikke bare sitte å blafre i avisen mens ferdigmaten "gjør seg selv", får jeg også en helt annen rutine med å vaske benken etter foreskrevne regler om kjøkkenhygiene, og tørke av gulvet når det er behov.
Jeg får en helt ny tilfredsstillelse når jeg har tatt en runde på kjøkkenet med en klut, må lukke opp vinduet og slippe ut den varme bakeluften, spist god hverdagsmat og gått en tur.

Petra er ingen husmor. Men mat må hun ha. Og noen må gjøre rent. Selv om jeg forleden etterlyste hushjelp, er det nok slik at jeg foreløpig er prisgitt min nyfunne frelse i å klore kluter og bake brød. Og enn så lenge, nyter jeg det faktisk.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning