Frisk som en fisk?

2006 har vært kjøttskandalenes år. Mange skygger kanskje banen når de ser et Gilde-produkt i dagligvarebutikken, og kjøper sjømat i stedet. Men hvor trygge kan vi være på fisken?

Publisert Oppdatert
Ord som E.coli, salmonella og Gilde har vært like hyppige gjengangere i nyhetsbildet i år som "sex-sjokk", "nå øker renta" og "slik blir sommerværet". Men akkurat idet man tenker at det kanskje er tryggest å bytte ut risikosporten kjøttspising med litt harmløs fiskemoro, blir man møtt med overskrifter som "Farlig parasitt i rå fisk" og "Hvalparasitt i nesten all villfisk". På tide å finne ut hvor trygt det egentlig er å spise fisk for tiden, med andre ord.

Lumsk parasitt

Einar Strømnes har nettopp tatt doktorgraden på parasitten hvalkveis, et utyske av en rundorm som kan føre til alt fra leie tarminfeksjoner til immunsjokk. Strømnes oppdaget at parasitten levde i beste velgående også i den norske fiskebestanden. Forskeren dissekerte diverse villfisk på Helgelandskysten, og fant at hele 99 prosent av seien inneholdt den lumske parasitten. I tillegg fant han den i 95 prosent av torsken og i 80 prosent av ueren.

- Så lenge man koker eller steker fisken er man trygg. Parasitten overlever bare i rå fisk, forklarer Strømnes.

- Betyr det at Norges økende antall sushi-elskere lever farlig for tiden?

- Nei, faktisk ikke. I sushi-landet Japan blir årlig mellom ett og to tusen mennesker riktignok syke av hvalkveisen, men i Norge skal det være trygt. Her må nemlig den rå fisken fryses før den har lov til å bli sushimat, forteller Strømnes, som likevel understreker at Hvalkveisen først er garantert død når fisken har vært fryst på veldig lave temperaturer. For eksempel kan Hvalkveisen overleve inntil fem dager på minus 18 grader.

- Derimot er både graving og kaldrøyking av fisk er mer utrygt med tanke på hvalkveisparasitten, påpeker Einar Strømnes.

Farlig, men rammer få

- Den eneste virkelige farlige bakterien i norsk fisk er Listeria. Den rammer veldig hardt, men til gjengjeld heldigvis svært få, sier avdelingsdirektør Georg Kapperud i Folkehelseinstituttet. Bakterien han snakker om vokser i lave temperaturer, og den trives ekstra godt i kjøleskap. Rakefisk og røkelaks kan inneholde Listeria-bakterien, og de fleste av oss er rett som det er i kontakt med den uten at vi merker stort fra eller til.

- Det er bare et tyvetalls personer i året som blir syke av Listeria i Norge, og da dreier det seg om svært gamle mennesker eller andre som av en eller annen grunn har alvorlig svekket immunforsvar, sier Georg Kapperud.

På det offentlige matinformasjonsnettstedet matportalen.no advarares også gravide mot Listeria-bakterien. Derfor rådes de til å være forsiktige med gravet og røkt fisk, spesielt dersom fisken nærmer seg holdbarhetsgrensen.

Faren avblåst

- Ellers er vi veldig heldige med fisken i Norge. Det er generelt lite bakterier og parasitter i fisk, og de er heller ikke smittekilder selv, sier Georg Kapperud.

Hva bør man så gå for, villfisk eller oppdrettsfisk? Er det ene tryggere enn det andre?

- Begge deler skal være like trygt i forhold til bakterier og toksiner. De sykdommene man tidvis hører at oppdrettsfisk er rammet av, kan ikke smitte fra fisk til mennesker, påpeker Kapperud, som tilføyer at oppdrettsfisk ikke lenger er proppet med antibiotika:

- Nå vaksineres fisken i stedet, så det problemet hører fortiden til.

Ingenting å være redd for, altså? Faren avblåst for denne gang? Vi ringte Mattilsynet for å være på den helt sikre siden:

- Fisk er både sunt og godt. De fleste av oss kan trygt spise mye mer av den, konkluderer Are Sletta i Mattilsynet.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning