Frisk på tur

Er du allergiker og skal på ferie i utlandet, bør du være obs på hva du spiser og orientere deg om legekontor og nødnummer;

- Husk medisin og se på varedeklerasjonen, sier sykepleier Helle Grøttum.

Publisert Oppdatert
Kanskje har du opplevd det flere ganger. Du er på ferie i utlandet og bestiller mat mens du forsøker å forklare til kelneren at du er allergisk mot nøtter. Likevel får du en fristende rett som du ikke kan spise fordi den er full av nøtter. Når du igjen forsøker å si at du ikke kan spise retten på grunn av nøttene, blir servitøren fornærmet og opplevelsen blir alt annet enn hyggelig.

Forklaring i lomma

Det er ikke alltid måltidet tar en så drastisk vending, men det kan være utrolig vanskelig å forklare til servitører hva man kan spise og ikke spise i utlandet. Nå kan du derimot overlate oversettingsarbeidet til små lommebrosjyrer og slappe litt mer av i ferien!

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har nemlig laget matparlører og ordlister for deg som har matvareallergi og skal på utenlandsreise. Det er laget en parlør hver for allergi mot egg, melk, fisk, skalldyr og nøtter. Teksten i parlørene er oversatt til sju språk; ngelsk, tysk, fransk, spansk, gresk, italiensk og arabisk.

- Vi fikk bevilget penger til å lage matparlører som allergikere kan ta med seg til utlandet. Vi har skjønt at behovet for dette er stort etter å ha spurt flere allergikere om deres erfaringer i utlandet og hvilke problemer de støter på, forteller sykepleier ved NAAF, Helle Grøttum.

Utfordrende ferie

NAAF har også en egen internettordliste med oversikt over 80 forsjellige frukt, grønnsaker og bær. Man kan også finne oversettelse av flere matretter generelt.

- Mange med matallergi synes det er svært utfordrende å dra på ferie til utlandet, og det er mange som bruker nettet til å finne informasjon. Da kan man kan lett printe ut matordlisten, sier Grøttum.

Det er samme merking av matvarer i Europa under EUs regler, og sykepleieren råder allergikerne å sjekke matdeklarasjoner nøye dersom de handler mat i dagligvarebutikker.

- Det er også risikofylt å spise retter som inneholder mange forskjellige ingredienser, da er det gjerne bedre å spise biff og poteter, sier sykepleieren.

Kontakt lege

Det er viktig å ta sine forholdsregler og være beredt på at man kan oppleve å bli utsatt for uhell.

- Ta med medisin når dere er ute på tur, og når dere frem til feriestedet, sjekk hvor nermeste legekontor er og finn ut av nødnummeret, sier Grøttum.

Og dersom man får en allergisk reaksjon, kan det være så farlig at man kan bli bevisstløs. Sykepleieren har ett enkelt råd;

- Kontakt lege med en gang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning