Frikjøringens vugge

Skal du oppleve virkelig frikjøring i Alpene, så kommer du ikke utenom Grands Montets.

Publisert Oppdatert
- Grands Montets er episentret for off-piste kjøring i Europa, sier Dave Elliott, og peker på skikartet på veggen.

Australieren kom til Chamonix for syv år siden for å stå på ski. Nå driver han vertshuset The Office i Argentière - nærmeste landsby til Domaine des Grands Montets.

- Jeg ble bergtatt, forelsket og fant ingen gode grunner til å dra hjem, smiler "the Aussie".

Å kjøre Grands Montets kan oppfattes som en slags pilegrimsreise innen frikjøring i Europas ekstremsport-hovedstad, Chamonix. Fjellet er omgitt av en aura av dramatikk og historikk - knyttet til ekstreme opplevelser, ekstreme skiferdigheter og tragedier.

- Det er på Grands Montets det skjer, sier Rolf Einar Johansen fra Skjervøy. Vi finner ham i et hjørne på vertshuset The Office. På PC-en har han klistremerker fra klesbutikken Swag, hjelm- og klesprodusenten Sweet og ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt - en ganske sikker indikasjon på at vi har med en frikjører å gjøre.

- Jeg leier 18 kvadratmeter her i Argentière for 6000 kroner i måneden. Det er billigere enn jeg kunne finne i Chamonix, og nærmere Grands Montets er det ikke mulig å bo, forteller Johansen.

Opp til 3275 moh

Det starter med Lognan-heisen, 10 minutters gangtur fra Argentière. Siden vi ikke har Mont Blanc Unlimited-heiskort, må vi kjøpe supplement til vårt Chamonix Le Pass-heiskort for å komme med selve Grands Montets-heisen opp til 3275 meter over havet.

Fra toppen av heispunktet går det en trapp ned til platået der skikjøringen starter. Platået er utgangspunktet for noen av de råeste frikjøringsløypene i Europa: Pas de Chévre, Les Rognons, Le Lavancher og Le Dôme. Standardnedfarten, og den minst vanskelige av løypene, er Pointe de Vue. Er man førstereis på Grands Montets, er dette veien ned. Skal man prøve seg andre steder, bør man i det minste kjøre med folk som er kjent i området.

Krevende fjell

Pointe de Vue og Piste des Pylônes er de eneste markerte løypene ned fra toppunktet for Grands Montes-heisen. De er kullsvarte og krevende. Vi setter utfor Pointe de Vue-løypa mot den mektige Argentière-isbreen. I ryggen har vi 4121 meter høye Aiguille Verte. Ved Argentiére-breen gjør Pointe de Vue-traséen er sving som fører tilbake til mellomstasjonen på Grands Montets-heisen.

- Grands Montets byr på krevende skikjøring. Ekstremt krevende, peser Jesper Madsen

- Man bør absolutt ikke gå i den fella å overvurdere sine egne skiferdigheter, sier dansken som tar en pause for å nyte utsikten mot mektige fjellmassiver og isbreer. Siste del av Pointe de Vue-løypa er preparert og noe lettere en den første delen, men fremdeles svartmerket. Er man på jakt etter maskinoppkjørte bakker er ikke Grands Montets stedet. Preparerte bakker finnes, men de er overveiende svart- og rødmerkede. Noen få blåmerkede bakker finnes ved Tabé- og Plan Roujon-heisen.

- Grands Montets is hardcore, sier snowboarder Chris Horsnell fra en solstol ved Lognan-restauranten.

- Vi har brukt store deler av ferien vår i anleggene ved Brévent og Flégère, nærmere Chamonix, men Grands Montets ruler. Mange av bakkene her en nesten skremmende bratte, sier Horsnell.

Pudderalarm

Den første dagen vi tilbringer på Grands Montets er det sol. En stund truer vinden med å stenge heisen opp til toppunktet. Heldigvis løyer den. Det har ikke snødd på et par uker, men forholdene i fjellet er likevel supre.

- Snøen er tørr og fin. Det gir prima kjøreforhold, sier Øyvind Minken, før han fortsetter i voldsomt driv på telemarkski ned Pointe de Vue.

- Jeg skulle ønske jeg behersket telemarkteknikken. Det er jo poesi på snøen, sier "the Aussie", da vi møter ham på The Office senere på kvelden.

Ryktene går om at det skal komme snø i løpet av natten. Og ganske riktig. I løpet av natten dumper det ned 30 cm. Rundt oss kan vi høre frydefulle hyl fra folk som boltrer seg i pudderet. Grands Montets er forvandlet til en enorm pudderdyne. En lumsk pudderdyne. Den reduserte sikten gjør behovet skrikende for en lommekjent guide, dersom man skal kjøre noen av de berømte og beryktede off-piste-turene. For som det heter i Chamonix: Forskjellen på Gud og en Chamonix-guide, er at Gud ikke har fjellguidemerke på brystet.

Reise dit:

Reise til Grands Montets:

  • Genéve er et greit utgangspunkt. Norwegian har daglige avganger. Fra flyplassen: Buss (sjekk: www.altibus.com) videre til Chamonix (ca 80 km) og så lokalbuss videre til Argentière (8 km). Gratis dersom du har heiskort.

    Overnatting:

  • Oversikt over overnatting i Argentière og Chamonix finner du på www.chamonix.com.

    Info om skikjøring:
  • www.chamonix.com
  • www.compagniedumontblanc.comNyttige tjenester

FORUM

Underholdning