Forstørr et bilde - Få egen kunst!

Har du tatt et flott bilde som ligger på PC-en din når det skulle ha vært forstørret og hengt opp på veggen? Ta deg råd til å forstørre et bilde eller to.

Publisert Oppdatert
Om du har et digitalkamera med mer enn 4 megapiksler, så kan bildene forstørres ganske mye før det går ut over kvaliteten. Har du enda bedre oppløsning kan du også forstørre et utsnitt av et bilde. Dessuten kan faktisk et litt kornete bilde være ganske dekorativt om motivet er riktig.

Om du vil gjøre noe ekstra ut av bildet kan du leke deg med et bildebehandlingsprogram og eventuelt gjøre dem om til sort-hvitt, sepia (bruntoner) eller legge til sterke farger og lage popart.

Før du bestemmer deg for størrelsen kan det være en idè å finne rammene. Om du førstørrer først kan det bli en dyr affære å kjøpe rammer. Om du holder deg til standardformater, så kan du få fine rammer til en billig penge.

Om du ikke ønsker å ramme inn bildet, så kan du få det både som plakat og klebet på kappa (en type papp). Dette får du gjort både hos fotografer/fototjenester og hos bedrifter som leverer kopier/utskrifter. Å få store bilder limt på kappa er riktignok ganske kostbart, men resultatet blir mer holdbart enn en vanlig plakat som rulles sammen. Noen leverer også forstørrede bilder på lerret, slik at de ser ut som malerier.

Har du en god fargeskriver hjemme, så kan du enkelt lage bilder opp til A4-størrelse. Bruk et fotopapir og skriv ut i høyeste kvalitet. Rammer til A4-bilder finnes nesten over alt. Om du lager flere i like rammer, så kan du fylle en hel vegg.

Om du ikke har noen bilder du er fornøyd med, så er våren en fin tid å fotografere på. Se etter motiver når du er ute og går. Det perfekte motivet kan like godt finnes midt i byen som i skogen. Prøv f.eks å fotografere høyblokker, moderne bygg, statuer eller neonlys om kvelden. Selvsagt kan et gammelt tre eller årets første hestehov være flotte motiver også.

De fleste foreldre har drøssevis med bilder av barna sine. Se om du klarer å få frem et morsomt uttrykk hos minstemann eller ta bilder av barna i andre vikler enn du er vant med. Legg deg på bakken eller klatre opp i et tre. På samme måte kan familiens kjæledegge foreviges, eller hva med et flott selvportrett tatt med selvutløser.

Fordelen med et digitalkamera er at det ikke koster deg noe å ta masse bilder. Fyll opp minnekortet, slett det du ikke vil ha og behold de virkelig gode bildene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning