Forsikring for firbeinte

Redd for veterinærutgifter? Da kan en dyreforsikring være god å ha.

Publisert Oppdatert
Det står ikke et offentlig helsevesen parat når Fido får blindtarmbetennelse. Ingen politieskorte rykker ut når Pus er sporløst forsvunnet. Sykdom, ulykker og død rammer i fleng - og regningen for det hele går til dyreeieren.

- Ettersom det ikke finnes noen trygdekasse for dyrene, kan skader og sykdom bli veldig dyrt for eieren, sier professor Wenche Farstad ved Veterinærhøyskolen. Hun anbefaler veterinærforsikring for kjæledyret, og i tillegg en livsforskring dersom dyret er dyrt i innkjøp.

- En kostbar valp kan det være fornuftig å livsforsikre, i hvert fall de første par årene, mens dyret er mest utsatt, tipser Farstad.

Dyrt hos dyrlegen

- En vanlig undersøkelse hos veterinær kommer på minst 500 kroner. Operasjoner av brudd kan i verste fall komme opp i 20.000 kroner. Et keisersnitt kan koste over 10.000. Medisiner ved kroniske hudsykdommer, som ikke er uvanlig hos hunder, kan komme på et par tusen i året, forteller Farstad.

En del forsikringskunder opplever imidlertid å bli skuffet når de ser hva forsikringen ikke dekker. Her må man lese forsikringsvilkårene nøye. Ofte vil for eksempel skader knyttet til mentale tilstander hos dyret, som nervøsitet, ikke bli dekket. Keisersnitt dekkes som regel bare én gang i dyrets levetid, og tannbehandling dekkes som regel ikke. Dersom man ønsker å få dekket legemidler og rehabilitering i tillegg til selve veterinærutgiften, må man kjøpe en utvidet forsikring.

Hunder

Det er rundt 400.000 hunder i Norge, og 25 prosent av dem er forsikret. Prisen på forsikring varierer med rasen. Agria, som har spesialisert seg på dyreforsikringer, tar lavest premie for norsk elghund, og høyest for boxer og irsk ulvehund.

- Noen hunderaser er mer utsatt for skade og sykdom enn andre. Prisforskjellen kan også skyldes at det er dyrere å behandle visse raser, forklarer Christian Geelmuyden i Agria.

Katter

- Katter er et marked som vokser sterkt. Det skyldes at kattens status er blitt oppgradert. Før lurket den rundt låven, og ble avlivet når den ble syk. I dag vil mange heller betale for behandling, sier Geelmuyden.

En livsforsikring kan være ekstra aktuelt for en rasekatt hvis den går ute. Dessverre er det en del utekatter som ikke nøyer seg med å dø, men som i tillegg forsvinner sporløst. Derfor er det viktig å vite om livsforsikringen dekker opp for "tapt katt". Vår sjekk viser at Agria og Gjensidige ikke betaler erstatning for tapt katt, mens både Storebrand og TrygVesta gjør det.

Hester og papegøyer

Prisen på hesteforsikringen avhenger av rase, bruksområde og forsikringsgrad. En kombinert livs- og veterinærforsikring for en trav- eller galopphest kan komme på mellom 3000 og 4000 kroner. For en shetlandsponni kan man imidlertid komme unna med under 1000 kroner.

For andre dyr kan du gjøre spesialavtaler med forsikringsselskapet. Storebrand forsikrer imidlertid bare hund og katt, og Agria tar bare hund, katt og hest. Gjensidige, som har over halvparten av det norske dyreforsikringsmarkedet, tar imot de fleste dyrearter. Det gjør TrygVesta også. Og om man ikke er størst på alt, kan man være størst på noe, eller som pressetalskvinne Heidi Tofterås Slettemoen sier det:

- I en periode hadde vi faktisk hele det norske markedet for forsikrede papegøyer. Vi spøkte internt med at det bestod av to stykk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning