For godt til å være sant?

Om du får en e-post der du blir tilbudt masse penger eller en premie, så vær forsiktig. Det er som regel for godt til å være sant.

Publisert Oppdatert
Til stadighet dukker det opp e-post fra noen man ikke kjenner. Man blir tilbudt gratis mobiltelefoner, store pengepremier eller en god pris for noe man prøver å selge. Det gjelder å tenke seg godt om før man svarer på denne typen e-post.

Gratis?

Med jevne mellomrom dukker det opp e-post som lover deg en ny mobiltelefon, eller andre ting, dersom du videresender den til et gitt antall personer og sender en kopi av denne e-posten til en adresse som står oppgitt i e-posten.

Det koster ikke noe og det er fort gjort. Men det er like fullt bare tull. Det eneste som skjer er at du videreformidler e-postadressene til vennene dine. Ingen mobiltelefon vil dukke opp.

"Nigeria-brev"

"Nigeria-brev" er ikke noe nytt. Disse har eksistert i en liten evighet og forandrer seg kanskje litt for hver gang de dukker opp. Men som regel er avsenderen en slektning av den rik person som ønsker å sette et stort beløp inn på kontoen din. For dette skal du selvsagt få en god slump med penger.

Du kan ikke bare tape penger om du går på en slik svindel, men du kan også bli straffet. Ta i stedet kontakt med Økokrim om du mottar slike brev.

Les mer på Økokrim sine nettsider. Se også artikkel fra TV2 Hjelper deg.

God pris?

Om du har lagt ut noe for salg så er det ikke umulig at du får et godt tilbud fra en utenlandsk kjøper. Ofte ønsker denne personen å gi deg en veldig god pris og sender deg en sjekk på et altfor høyt beløp. Du får beskjed om å overføre det som er til overs tilbake til denne personen... og finner i ettertid ut at sjekken er falsk. Dermed har du rett og slett tapt beløpet du overfører.

Du har vunnet!!!

Om du får beskjed om at du har vunnet et cruise eller en annen fin premie, uten at du noen gang har deltatt i et lotteri eller noe annet med slike premier, så bør du tenke deg godt om. Mest sannsynlig er det snakk om premier som du faktisk må betale selv.

Banken trenger ikke sikkerhetskoden din.

Med jevne mellomrom dukker det også opp forsøk på svindel som ser ut som en e-post fra banken din eller et annet sted du har et kundeforhold. Disse er gjerne sendt fra en e-postadresse som ser helt ekte ut og formulert på en måte som gjør at du føler deg trygg. Banken din vil aldri be deg om å sende informasjon om kontonummer og koder pr. e-post.

Tenk deg godt om hvis du får en e-post, der du blir tilbudt penger eller verdifulle ting. Tror du virkelig at noen ønsker å gi deg en million dollar? Eller at noen plutselig har trukket deg tilfeldig ut som vinner i et lotteri. Hvorfor i alle dager skulle en utenlandsk person ønske å kjøpe den skranglete bilen din for 100 000 mer enn den er verd?

Oppgi aldri kontonummer eller koder til noen,

Om noe høres ut til å være for godt til å være sant, så er det dessverre store muligheter for at det faktisk er sånn også.

Har du mistanke om at noen prøver å svindle deg, så ta kontakt med Økokrim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning