For dyr trening

Ny forskning viser at mange rett og slett ikke har råd til å trene.

Sist oppdatert
Treningssentrene satser stort på individuell trening som for eksempel personlig trener, men det er de færreste av oss som har råd til å betale 500 kroner to ganger i uka for personlig trener. Mange har ikke engang råd til den vanlige medlemskontigenten på rundt 500,- i måneden.

Sosiale forskjeller

Undersøkelser gjennomført ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo viser at dagens treningstrender skaper sosiale forskjeller. En stor andel av befolkningen opplever at de verken har den økonomiske eller tidsmessige friheten til å kunne bedrive så mye fysisk aktivitet som de skulle ønske. I Oslo var det i 2000-2001 flere inaktive i østlige bydeler i forhold til vestlige bydeler, rundt 30 prosent av menn i øst mot rundt 20 prosent i vest var inaktive. Blant kvinner i samme aldersklasse (40 og 45 år) var de tilsvarende tallene cirka 25 og 15 prosent.

- Myndighetene er for lite på banen med å opplyse om hva som faktisk trengs for å oppnå helsemessig effekt, og alternativer til hvordan vi kan få den mosjonen, sier Ina Sandengen, treningsansvarlig ved nettstedet Exerto.no.

- WHO, Verdens Helseorganisasjon, opererer med at 30 minutters fysisk aktivitet med moderat intensitet fem dager i uken holder for å oppnå helsemessige fordeler, opplyser Sandengen.

Trening ute

Det finnes selvsagt alternativer til kostbar trening, her er Sandengens tips;

  • Kom deg ut! Nå er mai her, det er fantastisk å være utendørs og det er gratis.

  • Finn små ting du kan gjøre i hverdagen for å bevege deg mer.

  • Ta trapper i stedet for heisen.

  • Kan du gå til butikken og la bilen stå?

  • Ta deg en gå- eller joggetur mens barna er på sine aktiviteter.

  • Delta mer i leken med barna.

  • Sykle eller gå til jobben.

  • Finn rutiner som passer din hverdag, og ikke gjør det for vanskelig for deg selv.



Denne saken ble første gang publisert 06/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også