- Folk bryr seg for lite om konsekvenser

Unni Wilhelmsen er en av våre flinkeste artister, som har mottatt både heder og ære både hos kritikerne og publikum.

Publisert Oppdatert
( Kvinnesiden.no )I disse dager feirer Unni 10-årsjubileum som musiker, og slipper samtidig sitt 6. album, hennes første norskspråklige plate som har fått navnet "Til meg".

Navn: Unni Wilhelmsen (35)
Stilling: Musiker
Brenner for: Musikk
Bosted: Oslo

Hva er du mest takknemlig for akkurat nå?
- At jeg greide å bli ferdig med det nye albumet mitt i tide. Og at det ble fint.

Hva får deg opp om morgenen?
- Ingenting. Jeg står som regel ikke opp helt tidlig, for jeg jobber mye kvelder og netter. Men må jeg så må jeg, og da står jeg rett opp når vekkerklokka ringer. Og jeg kan pakke til en 3 ukers turne på 10 minutter!

Hva er det ved din jobb som trigger deg?
- Alt begynner og slutter med musikken. Men imellom der så er det kult å få til ting. Så blir det fint å få til ting sammen med andre mens jeg er proff, kan tjene på det, har det fryktelig gøy og i tillegg greier å sørge for at medarbeidere er blide og fornøyde og at publikum sitter igjen med noe. Det er også spesielt når noen har tatovert en av låtene mine på armen eller døpt barnet sitt sin etter en sang.

Hva er du mest stolt over å ha utrettet?
- At jeg har blitt den jeg har blitt. Jeg kunne ikke drevet med noe som hadde vært riktigere for meg enn det jeg gjør akkurat nå. Jeg har alt jeg har ønsket meg, og da må jeg jo ha gjort noe rett. Det er ingen selvfølge å ha det sånn.

- Dessuten må 'mest stolt av' deles inn i kategorier for de fleste, og særlig i min jobb hvor man kan få Spellemannspriser og Gullplater og gå store trappetrinn til offentlig applaus. Da dreier verden seg ofte om sånt og i såfall er jeg stolt over at jeg turte å starte mitt eget plateselskap, satse alle sparepengene og få det til. Og over at jeg har funnet min plass, midt i musikken.

Hva er din største drøm?
- Den har alltid vært å spille piano. Nå er drømmen å bli god på piano og helt, helt trygg på scenen.

Hva betyr likestilling for deg i dag?
- Det er søren ikke lett å svare på. Hvis jeg tenker meg om: Jeg møter ingen diskriminering til daglig. Kun i trafikken som dame på motorsykkel. Ellers er jeg omgitt av mannsdominerte miljøer som jeg er midt i uten at det knytter seg problemer til det.

- Likestilling blir ikke noe stort tema for meg personlig. Men jeg er jo ikke historieløs av den grunn, og vet hvilken arbeidsinnsats og hvilken utvikling som ligger bak vårt likestillingsnivå i dag, som fremdeles har et par mil igjen her og der. Du skal ikke reise langt eller besøke mange arbeidsplasser før du ser eksempler på at det skorter, og sånn sett trenger vi folk av begge kjønn som bryr seg om hvordan vi definerer hverandre og hvordan vi tenker, og folk som minner oss på det. Og som er enige om at det skal være så rettferdig det kan for begge kjønn. Hva viser vi ungene.

- Likestilling for meg er å kunne snakke med og jobbe med hvem som helst og ikke først og fremst føle meg som jente, men person. Samme plikter og rettinheter, lik lønn og like muligheter.Og selvfølgelig skulle jeg ønske at resten av verden lot kvinnene slippe til . Jeg prøver å være litt våken og bevisst og ikke diskriminere andre veien heller, for det vet jeg vi kan gjøre.

- Men hvis jeg kunne trylle hadde jeg forandret måten en del menn tenker om oss på og jeg hadde hjulpet til med å skru til den skruen i damer som innfrir menns fordommer unødig.

Trenger vi OTTAR-jentene?
- Jeg kan si det sånn: Jeg leser Klassekampen, og ser en del debattstoff om likestilling og kjønnsroller. OTTAR bidrar dermed til at jeg vet litt mer og tenker meg om på temaet oftere enn jeg ellers ville ha gjort. Og hvis ingen passer på grensene, kan vi miste noe av det som er opparbeidet. Jeg er ikke oppdatert, men OTTAR har kommet med gode innspill før. Det trengs i framtida også.

Trenger vi kjønnskvotering?
- Ja, under tvil.

- Jeg syns ikke dette er det letteste spørsmålet. Vanligvis blir saken framstilt sånn at det er veldig dumt for bedrifter å ikke kunne velge de aller beste. Hvis norske styrer var ute etter Nobelpristakere så hadde jeg skjønt at det var bittert å måtte greie seg med 'nr 2¿. Men jeg tror ikke det er en god beskrivelse av norske styrer. Jeg tror ikke nivået er så høyt at ikke damer kan hevde seg. Derfor er jeg under tvil for at konservative menn skal presses til å gjøre noe de ikke gjør av seg selv.

Hvem er Norges mest innflytelsesrike kvinne?
- Kristin Halvorsen. Hun er finansminister. Statsministeren kan bare gjøre det som finansdepartementet bestemmer at han har råd til å gjøre. Og der sitter Kristin Halvorsen.

Hva synes du folk bryr seg for lite om?
- Konsekvenser.

Har du full økonomisk styring?
- Jeg tror det.

Vil du dele ditt livsmotto med våre lesere?
- Jeg har aldri formulert noe livsmotto, men jeg kommer på 3 viktige ting jeg har prøvd på selv:

Hør etter
Tenk selv
Prøv
Hva gjør du om ti år?
- Forhåpentligvis akkurat det jeg gjør nå, bare flinkere til alt. :)

Les mer på Kvinnesiden.no i_216157

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning