Flytt kjøkkenet ut

Det er ikke nødvendig å løpe ut og inn når du har gjester og skal grille. Med enkle midler kan du flytte det alle meste ut, slik at du i stedet kan bruke tiden på å snakke med gjestene.

Publisert Oppdatert
Grillen
Grillen er det aller viktigste selvsagt. Uansett om du velger en god, gammeldags kullgrill eller en moderne gassgrill, så er det noen få ting du bør ha i umiddelbar nærhet. Det første er en flate som du kan sette fra deg fat og boller på. Om grillen ikke har "vinger" på sidene, så kan du bruke et lite avlastningsbord. Du trenger også noe å legge eller henge grillklype, gryteklut og annet tilbehør på. Skru opp noen kroker på grillen, om den har understell av tre. Eller heng en knaggrekke på en vegg. Om du bruker et avlastningsbord, så kan krokene også settes på dette.

Benkeplass
Du har kanskje ønsket deg en utendørs kjøkkenbenk? Et sted der du kan pensle eller dele opp kjøttet, kutte salaten eller sette fra deg flasker og dekketøy før det skal på bordet.
Om du ikke vil bruke et enkelt trebord til dette, så har bl.a. IKEA et godt alternativ Udden arbeidsbenk er i rustfritt stål og kan stå ute i all slags vær. Om vinteren kan du jo kanskje flytte den inn og bruke den til noe annet. Benken finnes også med oppvaskkum og du får kurvhyller til å henge under begge benkene.

Du kan selvsagt også bruke bord og benker som du har stående, men husk at treverk må behandles hvis det skal stå ute.

Oppvasken
Det er ikke mange som har oppvarmet vann ute, så oppvasken må nok kanskje inn. Men om du har en hageslange eller en kran med kaldt vann, så kan du i alle fall gjøre forarbeidet ute. Du trenger en liten balje å ha oppvasken i (hvis du ikke har kjøpt en benk med utslagsvask i da). Spyl det rent med hageslangen og legg det i baljen, så kan du sette det rett inn i oppvaskmaskinen senere. Hageslangen kan du henge opp på en stor krok på veggen eller lage et enkelt stativ til den. Pass på at vannet fort finner veien bort fra sitteplassen og ikke kast søppel og matavfal rett ut i naturen.

Kjøleskap?
Det høres kanskje råflott ut, med det er ingenting i veien for å sette et lite kjøleskap på terrassen. Det krever at du har en utendørs stikk-kontakt og en plass å sette det under tak. Når sommeren går over til høst, så bør du nok flytte kjøleskapet inn.
Du kan også bruke en kjølebag eller to til å oppbevare mat og drikke.

Kokemuligheter
Mange gassgriller leveres med et gassbluss som kan brukes til å koke saus, eller i verste fall holde den varm. Men om du ikke har en sånn og skal koke mer enn saus, så kan det være praktisk med noen kokeplater av den typen man har med på camping. Da kan du koke poteter og saus mens maten grilles. (Eller legg potetene på grillen i stedet)
Krever en utendørs stikk-kontakt

Avfall
Kjøp en stor avfallsbøtte med lokk som har plass til en pose. Posen tar du enkelt ut når festen er over. Sett noen mindre boller eller krukker på bordet, slik at det er enkelt å kvitte seg med rester og servietter etter bruk. Det beste er å få brødposer eller andre poser opp i disse også. Det sparer deg for mye griseri og oppvask. De små posene legges til slutt opp i sen store dunken.
Ikke la matavfall og søppel stå ute om natten. Da tiltrekker du deg plutselig en hel del små (og store) kryp.

Tomflaskene bør du ha enten poser eller kasser til. Da er det enkelt å ta med seg til resirkulering eller pantemaskin i ettertid. Du vil neppe bruke natten til å samle inn flasker som står over alt.

Oppbevaring
Sørg for å ha ting som servietter, tørkerull, en klut til å tørke bordet med og andre ting tilgjengelig. Om du ikke har noe sted å oppbevare slike ting ute, så lager du bare en kurv med plass til alt dette, slik at den er tilgjengelig neste gang du skal spise utendørs.
En solid kurv kan også brukes til å bære oppvasken og alt det andre inn på kjøkkenet igjen.

Sikkerhet
Du bør imidlertid passe på at det du setter opp er sikkert og lovlig. Det er ikke nok å kjøpe en skjøteleding til innendørs bruk og dra den ut fra en stikk-kontakt i stua. Du bør ha plass til å oppbevare både kjøleskap og koketopp innendørs, slik at det enkelt kan flyttes når solen ikke skinner.

Sørg også for å ha vann lett tilgjengelig ved grillen. Om du ikke har en egen vannkran/hageslange i nærheten, så gjør flasker eller kanner med vann nytte for seg.
Hold barna unna grillen.

Med disse enkle tingene har du faktisk et nesten fullverdig kjøkken utendørs. Nesten alt arbeidet kan gjøres ute på terrassen og turene inn på kjøkkenet er redusert til et minimum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning