Flisefint

Et slitent bad betyr ikke nødvendigvis omfattende rehabilitering og dyre fagfolk. Du kan gjøre masse selv, og det skal ikke så mye til.

Publisert Oppdatert
Matte fliser, sprukne sementfuger og gulnet silikon gir badet et møkkete, nedslitt og lurvete preg. Men kostbar oppussing trenger slett ikke være eneste løsning.

- Hold badet rent og tørt, anbefaler Fred-Erik Syversen, en av forfatterne av "Den store fliseboka". - Da vil rommet holde seg pent lenge.

Glasserte keramiske fliser er enklest å vedlikeholde, de vaskes med vanlig rengjøringsmiddel.

- Bare ikke bruk stålull eller skuremidler på dem, det skader overflaten, bemerker forfatteren.

Uglasserte fliser, derimot, trenger gjerne en olje- eller vokshinne for å holde seg pene. Bruk en fille og smør for eksempel klinkerolje på flisene. La det trekke inn før du tørker av det overskytende.

- Men ikke bruk polish på gulvfliser, de blir livsfarlig glatte, advarer Syversen.

Snu på flisa

Til slitte og misfargede sementfuger mellom flisene finnes både impregnering som tetter, og fugepenner som "maler" fugene lyse.

- Jeg anbefaler vanlig rengjøring istedet, sier Arne Nesje, seniorforsker ved SINTEF. - Det virker vel så bra som alskens lurium-midler, og holder badet like pent!

Sprekker i sementfugene mellom vegg- og gulvflisene kan skyldes bevegelse i huset. Disse fugene hugges bort og erstattes med en elastisk fugemasse, som silikon.

- Men vær forsiktig når du pirker bort den gamle fugen, så du ikke skader flisene eller membranen bak, råder Fred-Erik Syversen.

Grei skuring

Det gror godt i blandingen av fukt, hudfett og såperester, og sorte flekker på silikonfugene skyldes soppangrep. Men fortvil ikke; soppen er ufarlig, selv om den ikke er særlig estetisk.

- Soppen kan vaskes bort, opplyser Syversen.

- Og har mikroorganismen trengt helt inn i silikonen kan man bare skjære den bort og fuge på nytt. Bruk da våtromsfug med soppdrepende midler, anbefaler flisebok-forfatteren.

En runde med et svakt alkalisk vaskemiddel som Ajax, Salmiakk, Jif eller lignende, og en runde med et desinfiserende middel som for eksempel Klorin hindrer soppen å etablere seg i utgangspunktet.

- Disse vaskemidlene løser opp fett, kalk og såperester. Og soppen vil ikke få grobunn, påpeker SINTEF-forsker Nesje.

- Vask badet regelmessig, minst hver 14. dag, og sjekk etter sprekker èn gang i året, oppfordrer Nesje. - Da kan du unngå store og kostbare reparasjoner.

Et rent bad en rimelig forsikring mot en dyr drittjobb!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning