Finn en skatt på loppemarked!

Det arrangeres fortsatt loppemarkeder rundt omkring i landet. Kjøp unike møbler til en billig penge, puss dem opp og få noe som ingen andre har maken til.

Publisert Oppdatert
I disse dager arrangeres høstens siste loppemarkeder. Blant gamle kjeler og falmede bøker kan du finne fullt brukbare møbler som lett kan bli til stuens blikkfang. Det gjelder bare å se det som finnes bak den slitte overflaten.

Det er noen få ting du bør huske på når du går på loppemarked. For det første bør du ta ut kontanter og unngå store sedler. Om det er noe spesielt du er ute etter, så ta mål før du drar hjemmefra. Du bør også ha tilgang på en tilhenger eller en stor bil om du skal ha et stort møbel. Et takstativ kan også gjøre nytten.

Pruting

Det er lov på prute på loppemarked. Finn ut hva du er villig til å betale for det du finner og hold deg til dette beløpet, men husk på at disse loppemarkedene skal gi penger i kassa til de som arrangerer.

Oppussing

De fleste overflater kan males. Ubehandlet tre kan også beises eller lakkeres med panellakk. Men først må du nok finne deg i å pusse litt. Vask møbelet godt med salmiakkvann. Har du en slipe-/pussemaskin tilgjengelig, så sparer du mye tid, men det går stort sett greit med en kloss og sandpapir. Hvis det er store hakk eller andre skader bør du også sparkle disse.

Mange overflater krever grunning før du kan male. Kvistlakk kan også være en fordel på ubehandlede møbler. Godt grunnarbeid gjør at overflatene holder seg pene lenge og du slipper maling som flasser av. Spør i fargehandelen om du er usikker på hva du skal bruke på de forskjellige materialene.

Etter at grunnarbeidet er utført kan du begynne med malingen. Bruk en interiørmaling eller oljemaling på overflater som blir utsatt for slitasje. Finn også ut om du ønsker en blank eller matt overflate. Mal tynne strøk for å unngå at malingen siger/renner. Mellom hvert strøk er det lurt å gå over med et fint sandpapir. Som regel må det minst 3 strøk til for at det skal dekke helt.

Om du ønsker en slitt overflate, så kan du pusse helt ned på hjørner og kanter til slutt. Ekstra effekt får du om det er malt i en annen farge innerst. Puss ned til denne fargen skinner gjennom på "utsatte" steder.

Hvis du vil ha en ekstra slitesterk overflate, så kan et par størk med klar lakk gjøre susen. Med lakk kan du også justere hvor blank overflaten skal være.

Du kan også lage effekter ved hjelp av lasur eller krakelering. Malte motiver kan også være det som skal til for å få et helt spesielt møbel.

Gjennomført stil eller litt av hvert?

Hvis du ønsker å ha en gjennomført stil der møblene er ganske like, så bruker du samme farge på alle møblene. Det spiller ikke så stor rolle hvilket århundre møblene er fra om de har samme farge. Fire forskjellige kjøkkenstoler kan bli nesten helt like om de får samme behandling.

Men det kan også være morsomt å bryte totalt. Ikke vær redd for å prøve deg litt frem. I verste fall må du frem med malingen igjen. i_188229

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning