Filmåret 2007; En sniktitt

Det nye året er over oss, og det betyr at hav av nye filmer å glede seg til. Vi tar en titt på de viktigste filmene, og de vi gleder oss mest til, i 2007.

Publisert Oppdatert
( Kulturo.no)Når vi nå skuer ut over filmlandskapet for året som passerer kan vi se tilbake på mange store filmøyeblikk. Men hva holder egentlig fremtiden, nærmere sagt 2007, for oss som elsker film? Det er utvilsomt mye å glede seg til. Noen filmer har du kanskje hørt om før, noen har hele verden hørt om, og noen har de færreste noe forhold til.

Med overhengende stor fare for å vekke reaksjoner presenterer vi et knippe filmer, nemlig de vi gleder oss mest til:

1. Pans Labyrint


Denne filmen er et mesterlig skrekkeventyr av regissør Guillermo del Toro ("Hellboy"). Vi følger unge Ofelia som under den spanske borgerkrigen blir fortalt at hun er ingen ringere en prinsesse Moanna av underverdenen. Mens krigen raser ber faunen henne om å utføre tre oppgaver før neste fullmåne, for å bevise at hun virkelig er Moanna.

"Pans Labyrint" er kanskje den filmen vi gleder oss aller mest til i 2007, ihvertfall foreløpig. Filmen har et fantastisk plot, utsøkte skuespillere og er så realistisk at vi blir overbevist om at det virkelig er slik en faun ser ut. Med sine vakre bilder og rå realisme selv i voldsscenen er dette et skrekkinngytende eventyr for voksne. Filmen har allerede vært vist i Norge under Oslo Internasjonale Filmfestival og har hatt internasjonal premiere, noe som gjør den enda lettere å anbefale. Språket i filmen er spansk, og tekstingen blir dermed veldig viktig for de fleste av oss, men kan du spansk vil vi tro den er en enda bedre opplevelse.

Filmen har premiere 5. januar.

2. 300


Frank Millers grafiske novelle "Sin City" vakte vill begeistring når den ble filmatisert i 2005, og stiller seg i rekken med andre mesterlige tegneserieadapsjoner vi har fått oppleve de senere år. I 2007 får vi oppfølgeren, "Sin City 2", men det er faktisk en annen Miller-filmatisering vi ser mer frem til. "300" handler om Spartas opprør mot perserne. Dette blir antageligvis årets mest blodige film, og antageligvis den med mest spektakulære kampsekvenser. "300" er en film som enten slår ned som en bombe eller blir en real flopp, det at vi setter denne på andreplass betyr at vi virkelig håper på det første.

Filmen har foreløpig premieredato 23. mars.3. Sin City 2


Fallhøyden er gedigen etter "Sin City"s strålende mottakelse, filmen føk rett inn på topplistene til mang en filmelsker. Bortsett fra Bruce Willis som Hartigan er de fleste fra første runde enda med, og det ryktes også om Angelina Jolie i rollen som Ava Lord. Regissør Robert Rodriguez er også aktuell med "Grind house" i 2007, og står bak filmer som "El Mariachi", "Desperado", "From Dusk Till Dawn" og selvsagt første kapittel i "Sin City"-sagaen. Filmingen har ennå ikke startet, så det er tidlig å si noe mer konkret, men alt tyder på at dette blir en god film; bra historie, gode skuespillere, god regissør og en knallgod forgjenger.

Filmen har foreløpig premieredato 2. november.

4. The Simpsons Movie


La oss enstemming si det; "Endelig!". Dette er rett og slett på tide. Hvem har vel ikke ventet i årevis på en fullengdefilm om våre gule venner fra den lille amerikanske byen Springfield? Det er vanskelig å se at denne filmen skal kunne feile på noen som helst måte, det eneste som kan trekke ned for enkelte er at man stiller for store forventninger. Filmen må tas for det den kommer til å være; en lang og god "The Simpsons"-episode. Nyskaping er ikke stikkordet, tradisjon er nok mer rett. Homer vil være like feit, like glad i øl, og skade seg selv minst like mye som han gjør ellers (noe de to teaserne som har kommet også viser). Liker du Homer, Marge, Bart, Lisa og Maggie er dette et sikkert kort i filmåret.

Filmen har foreløpig premieredato 27. juli.

5. The Fountain


Hugh Jackman i The FountainDarren Aronofsky. Navnet klinger godt i et filmøre, mannen bak "Pi" og "Requiem for a Dream" er endelig tilbake. Aronofsky leker ikke regissør, få regissører har så få filmer på CV-en og samtidig så stor respekt. "The Fountain" har en historie som spenner over hele 1000 år, nok til å bli lettere svimmel av. Vi følger Tomas/Tommy/Dr. Tom (Hugh Jackman) på hans søken etter en redning for sin kone som lider av kreft, mens han selv har funnet livets tre og har evig liv. Handlingen foregår både i 1505, 2005 og 2505. Filmen har fått blandet kritikk så langt, men det kan skyldes at den er en litt smal film. Vi har ihvertfall tro på "The Fountain".

Filmen har foreløpig premieredato 6. april.

6. The Last King of Scotland


Verden har sett mange grusomme diktatorer, og blant de verste finner vi Ugandas selvutnevnte hersker Idi Amin. I sin tid som president fra 1971 til 1979 sto Amins regjering for mer enn 300 000 drap på sine egne undersåtter. Idi var kjent for sin enorme kjærlighet til Skottland, og derav filmens tittel. Vi følger skotske Nicholas Garrigan som gjennom tilfeldigheter ender opp som Amins personlige lege og nærmeste rådgiver. Gjennom hans øyne får vi oppleve Amins grusome regime, men også hans barnslige lyst for alt som var overdådig. Forest Whitaker leverer en ekstremt sterk Oscar-søknad i denne blandingen av dokumentar og fiksjon.

Filmen har foreløpig premieredato 2. februar.

7. Spider-Man 3


Vår edderkoppvenn Peter Parker er tilbake, denne gangen som en knallmørk Spider-man. De to tidligere filmatiseringene har levert godt i overkant av hva man forventet, og denne gangen blir det ingen undervurdering. Vi gleder oss rett og slett veldig til gjensynet med skurkefangeren. Dette er en ren underholdningsfilm og har et langt bredere publikum enn de filmene vi til nå har trukket frem. Sammen med neste "Pirates of the Caribbean"-film kommer trolig "Spider-Man 3" til å bli blant de filmene som spiller inn mest gryn i 2007. Verden vil ha Spider-Man, og det vil vi også.

Filmen har foreløpig premieredato 4. mai.

8. The Bourne Ultimatum


Tredje kapittel om den tidligere hemmelige agenten Jason Bourne dukker opp på lerretene i 2007. Spionthrillere er en sjanger med tilnærmet James Bond-monopol, og Jason Bourne er et hyggelig alternativ til den arrogante "double-o seven". Matt Damon er høyaktuell med rolle både her og i "Oceans Thirteen", og vi er optimister til "The Bourne Ultimatum" etter de to fine filmene "Hvem var Jason Bourne?" og "Gåten Jason Bourne". Jason er fortsatt på jakt etter identiteten sin og blir som vanlig jaktet på av skumle menn fra regjeringen. Sånt liker vi!

Filmen har foreløpig premieredato 17. august.

9. Pirates of the Caribbean: At Worlds End


Etter to runder med "Pirates of the Caribbean" er Johnny Depp omtrent blitt utnevnt til sjefspirat. Det er få filmer i de senere år som har opplevd en så stor suksess, og "endelig" skal trilogien avsluttes. Etter forrige film ble vi hovedsakelig sittende igjen med mange spørsmål og få svar, men her skal svarene komme. Foretrekker du underholdningsverdi over vakre filmscener og flotte kutt er "Pirates of the Caribbean: At Worlds End" et sikkert stikk. Denne passer for liten som for stor, for dame og mann, ja rett og slett for alle. Til tross for den eventyrlige suksessen håper vi dette blir siste film i rekken, få filmkonsepter tåler tidens tann og selv tre filmer er mye. Ikke minst vil vi gjerne få frigjort Johnny Depp til andre spennende filmer.

Filmen har foreløpig premieredato 25. mai.

10. Grind House


Quentin Tarantino og Robert Rodriguez står sammen bak denne explotation-filmen. I motsetning til en publikumsvennlig Spider-Man er nok denne mer for de spesielt interesserte, men til gjengjeld kan den fort vise seg å enkelt og greit være en knakende god film. Rullebladet til Tarantino og Rodriguez taler for seg selv. Her blir det sex og mord for alle penga, det blir god og skitten explotation. Dette er ikke filmen for første date eller filmen du tar med guttungen på. Snik deg heller inn i kinosalen og la deg fascinere av avvikerne og perversitetene alene i mørket.

Filmen har foreløpig premieredato 11. mai.

Godt nytt filmår!


Vi har nå trukket frem de filmene vi gleder oss mest til. Det er selvsagt flere filmer vi også gleder oss til, som så vidt ikke kom med på listen; Apocalypto, Oceans 13, Transformers, Teenage Mutant Ninja Turtles, The Prestige, Shrek 3, Live Free Or Die Hard og et nytt Harry Potter-eventyr. Noen av filmene har enkelte i redaksjonen alt sett, som for eksempel "Pans Labyrint" og "The Last King of Scotland", og disse kan vi med sikkerhet bekrefte at er så bra som vi hadde håpet. Av logiske grunner er de fleste filmene på listen filmer som kommer i første halvdel av året, det skyldtes at man har langt mindre informasjon, eller kanskje ikke vet om i det store og hele, de filmene som kommer mot vinteren.

Vi ønsker med dette alle våre lesere et godt nytt filmår, og håper vi alle får mange fine filmøyeblikk, både i den mørke kinosalen og henslengt i den deilige sofaen hjemme.

Les mer om kultur på Kulturo.no. i_246547 i_246549 i_246548 i_246550 i_246551

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning