Ferdasyn/Trolldomsanger

De to norske svartmetallbandene Ulvhedner fra Sauda og Galdrer fra Stavanger har gått sammen om å produsere en felles debutplate.

Publisert Oppdatert
( Kultoro.no ) Begge bandene har lang fartstid, men snart kommer altså den for mange etterlengtede utgivelsen.

Den noe utradisjonelle ideen om å slå sammen to band på en plate er velfungerende for band som ikke har opptjent store penger. Platen som er titulert "Ferdasyn/Trolldomsanger" er å vente i butikkene rundt mai, og kan også bestilles via nettet.

Det gis også ut en "special edition", selvsagt i begrenset opplag, som kun er tilgjengelig for bestilling fra tyske Northern Silences nettside.

Låtliste:

1. Svartavatn (Ulvhedner)
2. ...Atter Er En Ny Tid Omme (Ulvhedner)
3. Sanitorium (Ulvhedner)
4. Dreven I Dauden Av Slit (Ulvhedner)
5. Ferdasyn (Ulvhedner)
6. Norrøn Himmel (Galdrer)
7. Ferdatokt (Galdrer)
8. Urskogens Svarta Djup (Galdrer)
9. Trolldomsanger (Galdrer)
10. Frost (Galdrer)

Mens vi venter på at albumet skal bli tilgjengelig, må vi nøye oss med fem av låtene som har vært tilgjengelige på en demo fra Ulvhedner. Her følger altså en omtale som dekker halvparten av sangene på det kommende albumet:

Ulvhedner

Ulvhedner er black metal-band fra Sauda i Nord-Rogaland. De har holdt på siden 1996, og har tidligere vært kjent under navn som Skygge og Mithrim. I dag består bandet av gitaristen Svein Terje Solvang (også gitarist i Tristania), som i tillegg tar seg av skrikinga, bassist Ove Thomassen, annengitarist Steinar Enlid og trommis Jan Rune Hoftun. Som sagt venter en utgivelse fra bandet i mai, og foreløpig har vi bare hørt gjennom deres demoplate som er trykket opp i et lite opplag og utdelt til enkelte personer av bandmedlemmene selv.

Hvordan låter så sangene fra demoen?

På demoen serverer bandet fire herlige låter i tillegg til to bonuslåter, hvorav den ene bonuslåten er inkludert på det nye studioalbumet. Innspillingen er gjort i Hválls (fra Windir og Vreid) Studio 1184, og produksjonen er ganske bra. Dette er et band som sitter inne med mange gode ideer, og for dem som kjenner bandet fra foregående konserter og kassettdemoer, har de en velkjent egen touch over lydbildet.

Ekte norsk

Ulvhedner er veldig inspirert av de store bandene i 1990-årene. Bandet har selv rot i den nevnte tidsepoken, og viderebringer den fantastiske, norske svartmetallen opp på et moderne plan, men samtidig i en original retning. Førstelåten "Svartavatn" er noe for seg selv, en liten genistrek som inneholder veldig sterke overganger og kraftig vokalbruk på enkelte sekvenser. Kombinasjonen av veldig sorte toner og operale korings-sekvenser fenger så til de grader. Neste låt, "Atter Er En Ny Tid Omme", er noe hardere og bringer lytteren over fra et mørkt og tåkelagt fjellvann og ned i en skummel underverden. Vokalprestasjonene er veldig bra, og miksen inneholder en del interessante lydeffekter for et våkent øre.

Ulvhedner leverer svartmetall iblandet en god dose ekte hardrock. På tredjesporet, "Sanitorium", skvetter man til med en gang musikken fyrer igang. Dette er den hissige siden av Ulvhedner som setter enhver lytter på plass. Toneleiet går i samme dur som forrige låt, men med en mer sammensydd sekvens av gitarer. Feite gitaroverganger spiller på trass i forhold til selve lydstrømmen. Fjerdelåten, "Dreven Av Slit I Dauden", har en ganske stilig startsekvens som går videre over til den typiske norske metallsjangeren. Dette mestrer Ulvhedner utrolig godt, og sammen med de mer eksperimentelle bonuslåtene, henholdsvis "Ferdasyn" og et utitulert spor, er dette en demo godt nok for et album å være. Det er akkurat passe lengde for undertegnede, som synes mange studioalbum idag kan være alt for lange.

Konklusjon

Vi har mange spennende svartmetall-album i vente fremover, og låtene fra denne demoen er blant de som kommer i nær fremtid. En solid syver må gis til denne mesterlige skiven, med et trekk for noe matt lyd. Men så er det tross alt en demo vi snakker om her, en demo som virkelig skrur opp forventningene for Ulvhedner og Galdrers kommende debutalbum.

__________________________________________________________________________

Les mer om kultur hos Kulturo.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning