Excel på 1-2-3

Alle som har datamaskin med Microsoft Office har sikkert sett dette programmet som heter Excel. Mange av dere har sikkert åpnet det og testet litt, og noen av dere bruker det kanskje daglig. Det er allikevel utrolig mange som tror Excel er et uforståelig ”tall-program” som er forbeholdt økonomer og matematikere.

Publisert Oppdatert
Sannheten er at Excel kan brukes veldig enkelt og allikevel være et godt og nyttig verktøy for mange. Jeg skal nå forsøke å gi dere en veldig enkel innføring i Excel, slik at dere kan arbeide og leke videre på egenhånd i etterkant.

Først åpner vi selve programmet, og hvis det dukker opp en veiviser eller start-galleri velger du et nytt, helt tomt regneark. Nå skal du se et rutenett som består av en mengde "celler" som vi kaller det i Excel. Vannrett er de navngitt som A, B, C, D osv, mens loddrett er marker med tall (1, 2, 3¿). Det vil si at hvis vi går i ruten/cellen som er helt øverst til venstre i regnearket (mest sansynlig står du der i utgangspunktet) står du i celle A1. Du ser hvilken celle du befinner deg i ved at cellen har "tykk kant". Du kan flytte til en annen celle ved å trykke deg dit med piltastene eller klikke en gang med venstre musetast i den cellen du ønsker å befinne deg i. La oss flytte oss til C9. Du vil også se hvilken celle du befinner deg i til enhver tid i det hvite feltet øverst til venstre rett over selve regnearket. Det skal nå stå C9 der.

La oss ta en praktisk øvelse. Flytt deg tilbake til A1 og skriv PÆRER (du kan begynne å skrive direkte mens du står i cellen), trykk deretter på piltasten nedover. Du skal nå stå i celle A2 dersom du gjorde det riktig. Skriv nå EPLER og trykk piltast nedover igjen, og deretter APPELSINER og pil nedover. Gå nå til celle C1 og skriv 78 og pil nedover, skriv deretter 36 i celle C2 og til slutt 43 i celle C3. Vi oppgav nå prisen for hver enkelt frukt. Kanskje litt dyrt? Det er nå bare et eksempel¿ Gå nå til celle D1 og skriv 8. Skriv deretter 7 i celle D2 og 6 i celle D3. Vi oppgav nå hvor mange enheter vi kjøpte av hver enkelt frukt. La oss finne ut hva vi har betalt for de forskjellige typene frukt. Gå til celle E1 og skriv følgende: =C1*D1. Når du nå trykker pil nedover ser du at vi har kjøpt pærer for hele 624 kr! Gjør det samme med celle E2 (=C2*D2) og E3 (=C3*D3). Vi ser nå at vi har kjøpt epler for 252 kr og appelsiner for 258 kr. La oss se hvor mye vi har handlet frukt for totalt. Gå til celle E5 og skriv =SUMMER(E1:E3). Vi ba nå om at celle E1 til E3 skulle summeres/legges sammen. Det viser seg at vi har handlet frukt for 1134 kr. Dette blir nok historiens dyreste fruktsalat¿

Dersom du bruker fantasien litt ser du nå at du kan bruke Excel til mange enkle, daglige oversikter og utregninger. Mulighetene i Excel er mange og programmet kan brukes til meget avanserte utregninger. Du kan også enkelt formatere tekst, bakgrunnsfarger og lignende på samme måte som i Word. Tips: Prøv deg frem, lek deg og benytt deg av den innebygde hjelpefunksjonen. Det finnes også mange gode, enkle og rimelige bøker og hefter som tar deg litt videre. Husk at du trenger ikke være ekspert på slike programmer for å benytte de godt nok til ditt bruk. Noen vil kanskje si at det er å skyte rype med bombekaster, men det er vel det samme dersom du er fornøyd med resultatet?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning