Evig eies kun det vel bevarte

Hva gjør du, når du er på ferie og minnekortet er fullt? Og hvordan lagrer du bildene dine best når du kommer hjem? Her får du tipsene til hvordan du best tar vare på de digitale bildene.

Publisert Oppdatert
I en verden der bilder ikke lenger finnes på film, men lagres som bits og bytes på digitale medium, har fotoentusiastene fått helt nye utfordringer. Mulighetene er flere - og på mange måter bedre - enn før. Samtidig krever det noe annet av deg. Både på ferie og hjemme.

Lagring i ferien

Mange av oss har ett minnekort til digitalkameraet. Når det er fullt, kopierer vi bildene over på PC-en, sletter bildene fra kortet, og fortsetter å fotografere. Men hva gjør du når du er på reise?

Mange har begynt å dra med seg en bærbar PC. Den kan føles unødvendig stor og tung, dersom du ikke trenger den til annet enn å ha et sted å lagre bilder. Derfor finnes det ulike bærbare enheter man kan laste bildene over på. De er enten harddiskbaserte, eller det er små CD- eller DVD-brennere. Selv om brennerne tar størst plass, foretrekkes de av mange fordi CD-plater ikke har mekaniske deler som kan gå i stykker - og fordi man får mulighet til å gi bort bilder på CD-plate til mennesker man møter underveis.

De harddiskbaserte enhetene er mindre, og har ulike funksjoner, alt etter hva behovene dine er. En harddiskbasert MP3-spiller kan være et godt alternativ. Dessuten har prisen på minnekort sunket dramatisk de siste månedene. Kjøp gjerne noen flere slike kort - bildene ligger tryggere her enn på en harddisk, og de tar ikke noe plass. Et 2 GB kort av den typen som brukes i de fleste digitalkameraer i dag, kan nå fås for under 500 kroner. Det har plass til over 1000 bilder, selv på kameraer med høy oppløsning.

Lagring hjemme

På hjemmebane er situasjonen en annen. I første omgang er det naturlig å legge bildene inn på PC-en, men skulle harddisken plutslig gå i stykker, vil alle bilder være tapt om du ikke har kopier et annet sted.

Du har tre steder å lagre slike kopier. Brenne dem ut på CD- eller DVD-plater, bruke en ekstern harddisk eller laste dem opp på internett.

- Den mest brukte metoden er å kopiere over på CD eller DVD. Fordelen med dette er at bildene kan leses av omtrent alle PC-er, og i noen tilfeller også vises på TV. Det er ingen mekaniske eller elektroniske komponenter som kan ødelegges, og det er et billig medium som i tillegg er lett å oppbevare utenfor huset, i tilfelle brann eller innbrudd, forteller Knut Førsund, informasjonssjef i Fotorådet.

Førsund påpeker at det også er visse ulemper med denne metoden:

- CD- og DVD-plater kan bli brutt ned over tid. Derfor er det en fare for at du ikke klarer å lese dem den dagen du trenger dem. Problemet reduseres om du velger gullbelagte plater, som skal ha svært lang levetid. Da er ikke dette lenger noe problem, siden CD-teknologien vil være byttet ut med en annen lenge før platene blir brutt ned, bemerker Førsund.

- En annen ulempe er at når folk først kopierer bilder på CD, ønsker de gjerne å fylle platene helt opp. Da kan det lett gå litt for lang tid mellom hver gang man kopierer.

Eksterne alternativer

Mange finner det derfor mer praktisk - og kjapt - å lagre bildene på en ekstern harddisk.

- Jeg bruker selv denne metoden, forteller Førsund, men gjør samtidig oppmerksom på at det her er bevegelige deler og elektronikk som kan gå i stykker.

Derfor er det ekstra betryggende om man både lagrer bildene på sin egen PC og på en ekstern harddisk. Men helt sikker er man aldri: Da New Orleans ble rammet av flom i fjor, var det mange som mistet alle sine bilder. Også de kopiene som var lagret hos naboer eller familie. De som kom best ut av det, var folk som hadde lagret bildene sine på internett.

- Opplastning på internett er en metode som fortsatt ikke benyttes av mange. Men etter hvert som tilbudene og tjenestene blir bedre, kommer populariteten til å øke, tror Førsund.

Man trenger ikke noe ekstra utstyr for å laste opp bildene sine på nettet. Men prosessen kan oppleves som noe komplisert - og ikke minst relativt tidkrevende. Sikkerhetsmessig har man derimot lite å frykte, mener Førsund:

- De fotobutikkene på nettet som i dag lagrer bildene dine gratis, har omfattende sikkerhetsrutiner for å hindre at bilder går tapt, opplyser han.

Men som sagt: Ønsker man noe i retning av 100 prosent trygghet, er det eneste som duger en kombinasjon av ulike metoder.

FOTO: Christine Erlbeck

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning