Eventyrlige Senja

Da jeg var liten lurte jeg alltid på hva som lå lengst der ute i havet, utenfor Kvaløya, sydvest i havet. –Det er Senja, sa faren min. På den tiden fantes det ikke fergeforbindelse mellom de to øyene. Det gjør det nå, og det er absolutt verdt å ta turen over.

Publisert Oppdatert
Fergen går fra Brendsholmen, på yttersia av Kvaløya i Troms, og tar ikke mer enn 35-40 minutter over til Botnhamn på Senja. Eller i Senja? Man sier ofte i der jeg ville sagt på Senja, i følge norskgrammatikken jeg lærte på ungdomsskolen.

Men det er vel som resten av øya; man vet aldri hva man kan forvente bak neste sving. Er det enda et digert fjell som stuper rett ned i havet? Eller et digert troll kanskje? Med trollunger som løper rundt og vil lure deg inn i hulen? Det kan like gjerne vær et lokomotiv på skinner som står midt ute i havgapet i alle regnbuens farger, eller et helt vanlig, gjennomsnittelig albino reinsdyr med røde øyne, som søker tilflukt inne i en tunnel fordi den ikke tåler sol, slik som de fleste andre albinoer.

Trollene på Senja:

Visste du at det fantes troll? Det gjør det faktisk, og verdens største er på Senja. Det er hele 20 meter høyt og har digre, stirrende øyne og en lang nese som man sikkert kan bruke som bro for å komme tørrskodd over de dype og kalde fjordene. Trollet står til vanlig i Trollparken, og er omkranset av en park med tusser og huldrer i alle fasonger, og noen er ganske sjarmerende faktisk! Inne i magen på Stor-Trollet er det 3 etasjer med troll-ting, og her holder også trollungan til, når de ikke står nede ved veien og trollbinder turister! For å komme ut hit må du kjøre veien mot Hamn i Senja, så ser du skiltene når du nærmer deg.

Han Rudolf i tunnelen:

Stakkars han Rudolf! I den første av de to tunnelene du må kjøre gjennom på vei til Husøya på Nord-Senja står et reinsdyr som søker ly mot solen. Dyret er nemlig albino, og ser ikke særlig godt, i tillegg til at huden hans ikke tåler solen.

Personlig mener jeg dyret burde vært hentet av eierne, da det både utgjør en STOR fare for trafikken, og av hensyn til dyret selv. Han Rudolf har nå stått der i over en måned, og det kan ikke være særlig behaglig å suge inne eksosen fra bilene som stopper i siste sekund og freser forbi.

Rorbuene i Medby:

På yttersiden av øya, i den lille bygda Medby ved Kaldfarnes, ligger "Draugen", de skjønneste rorbuer du kan tenke deg. Ved siden av ligger restauranten "Fembøringen" som har åpent tre dager i uka om sommeren, og som serverer verdens beste biffstrimler!

Her kan du leie båt og dra på fisketur, og fisket sies å være veldig bra, til og med ut fra en Senjaværings perspektiv.

Her ligger også Brekeland stasjon, men en av de gamle vognene fra Sesamtoget, i alle regnbuens farger ++! Toget ble gitt i gave til en av de fastboende på hans 50 årsdag, og ligger originalt til midt i havgapet på skinner. Litt av et syn!

Senja er rett og slett en uberegnelig, vakker og lunefull dame, som lokalbefolkningen sier om den digre øya si. Jeg forstår godt at de aldri slutter å la seg overraske av hennes natur og kultur!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning