Enkel påskemat

Påsken står snart for døren, det er utrolig godt å ha lange dager med fri og ekstra kos midt i uken. For å få ekstra påskestemning er maten viktig, og du har mye godt å velge mellom!

Publisert Oppdatert
Vi kommer ikke unna verken egg eller lam i påsken, mange varianter finnes av de forskjellige matrettene. Her får du noen tips:

Egg:


Eggerøre:

6 egg, 6 ss vann, 1 ss smør, salt, gressløk

Visp eggene sammen, tilsett vann, gressløk og salt.
Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen.

Eggedosis:

For hvert egg trenger du 3-4 spiseskjeer sukker.
Visp egg og sukker med mixmaster på høyeste hastighet.

Det er ikke farlig å piske eggedosis lenge. Pisk i 5-10 minutter, så er det klart for kos!

Frokostegg:

Romtempererte egg legges i kokende vann:
Bløtkokt: 3 - 5 min.
- Middels: 6 - 8 min.
- Hardkokt: 9 - 10 min

Diverse eggetriks:

 • 1. Del 4 hardkokte egg på langs, ta ut plommene og mos dem sammen med 4 skinn- og benfri ansjoser, 1 ss smør og 1 ss finhakket persille.
  Sprøyt fyllet gjennom sprøytepose ut i eggehvitene og pynt med oliven i skiver.

 • 2. Finhakk 2 hardkokte eggehviter, bland dem med 2 ss majones, 50 g hakket røkelaks og smak til med slat og pepper.
  Del 2 hardkokte egg, ta ut plommene og fyll laksesalaten i eggeviten - det skal være topp på. Sett dem på salatblad og gni alle eggeplommene gjennom en grov sikt over dem.

 • 3. Skjær litt av den brede enden på 4 hardkokte egg, slik at egget kan stå, skjær av toppene og ta forsiktig ut eggeplommen. Mos eggeplommen og rør den sammen med 1 ss majones, litt hvitløksalt og sitronsaft.
  Fyll dette i eggene og legg reker øverst, så de henger ut over kanten. Legg på lokkene igjen og sett eggene på salatblad.

 • 4. Hakk 2 fedd hvitløk, 1 bunt persille og 1 bunt karse fint samen og rør opp blandingen med 1 ss tomatpure og 2 ss majones. Del 4 hardkokte egg på langs, ta ut plommene og del dem i to. Fyll majonesblandingen i eggehvitene, legg eggeplommene oppå, og pynt med oliven.

 • 5. Del 4 hardkokte egg på langs, ta ut plommene og gni dem gjennom sikt sammen med 2 ss hermetiske erter. Rør opp massen med 1 ss rekeost. Ha fyllet i eggehvitene og pynt med persille.

 • 6. Del 4 hardkokte egg på tvers og ta ut plommene. Hakk 10 oliven med 100 g salami og de moste eggeplommene, 1 ss majones og litt hakket persille. Smak til med hvitløksalt og fyll blandingen i eggehvitene. Pynt med persille.

 • 7. Smak 2 ss majones til med karri og bland 2 - 3 ss kald kokt ris. Fordel dette over 4 hardkokte, delte egg som er lagt i små reder av hakket salat. Pynt med sort oliven.

 • 8. Del 4 hardkokte egg på tvers og ta ut plommene. Mos dem og rør den opp med 1 ss sennep (fransk) og 1/2 dl stivpisket fløte. Sprøyt fyllet i eggehvitene og pynt med gressløk.

 • 9. Rør 2 ss leverpostei opp med 1 ss fløte og 5 hakkede rå champingonger. Del 4 hardkokte egg og ta ut plommene. Fyll leverposteien i eggehvitene og legg på en stekt skive bacon sammen med eggeplommen. Pynt med gressløk.

 • 10. Del 4 hardkokte egg på langs og ta ut plommen. Mos den med 1 ss sennep, 1 ss smør, 1 ss hakket persille og litt løk. Fordel blandingen i eggehvitene og legg på en ristet coctailpølse. Pynt med løk.

Lam


Fransk lammebog:

4 ss smør
3/4 kg lammebryst eller bog
2-3 løk
2 dl tomatpure
1/2 ss eddik
1 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl kjøttbuljong
2 gulrøtter

Smelt smøret i en stor gryte og brun kjøttet som du på forhånd har skåret i store terninger.

Skjær opp løken og la det surre med kjøttet litt, tilsett tomatpuré, eddik, salt, pepper, kjøttbuljong gulrøtter skåret i skiver. Sett på lokk og la det surre under svak varme i 30 min.

Spekket lammebog:

1 stor lammebog
1 bunt persille
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Røkt flesk
250 g champignoner
1/4 l melk eller fløte
2 ss mel
20 g smør
1/2 dl rødvin

Spekk bogen med persille og hvitløk og gni den godt inn med salt og pepper og dekk hele bogen med det røkte flesket. Sett steken i ovnen i ca 1/2 time pr.kg. Skjær skiver av soppen og kok den i melken med litt salt og pepper. Hell litt av det smeltete fettet fra steken i en gryte, rør ut melet i melken, spe med soppsausen og kok opp. Hakk resten av persillen og tilsett den sammen med smøret og rødvinen. Legg steken på et fat dekket med salatblader og pynt med franske poteter og sylteagurk.

Fylt lammebryst:

1 Liten lammebog
150 g kalvekarbonade
150 g medisterdeig
250 g champignoner
1 egg
2 ss brødrasp
Deretter trenger du melk, salt, pepper, margarin, sennep, smør, spinat, grønne erter
1 stor tomat

Fjern benet fra bogen. Rør sammen karbonade og medisterdeig med egg og brødrasp, smak til med salt og pepper.

Fyll deigen i bogen og surr steken med hyssing.

Smør den med halvsmeltet smør og sennep. Stek den i ca. 2 timer ved 200º og drypp den ofte. Rist champignonene i litt smør, pynt dem med smørdampet spinat og server dem med grønne erter til steken.

Lammegryte:

1 1/2 kg lammebog
1 stor løk
2 gulrøtter
2 purrer
1/4 selleri
1/2 kg champignoner
1 ss sitronsaft
1/4 kg sjalottløk
1/2 boks hermetiske bønner
1/2 kg tomater
80 g smør
75 g mel
Dill og salt

Ta benet ut av bogen og surr den sammen til en lang pølse. Kok benet 3-4 timer i ca 1 1/2 - 2 liter vann sammen med løk, gulrøtter, purre og selleri. Sil kraften og kok kjøttet i ca 1 1/2 time i den ved svak varme. Champignonene kokes i sitronsaften som er blandet med 2 ss vann og litt salt. Kok løken mør i saltvann. Smelt smør og rør i melet, spe med ca 1 1/4 liter av den kokende kraften.

Kok sausen ca. 10 min. og klipp rikelig med dill i den. Skjær kjøttet i skiver og varm det i sausen sammen med sopp, løk og bønner. Hell retten i et serveringsfat og pynt med tomater og dill.Kilder: matprat.no, mat.no, paaske.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning