En varmere jobb

Akkurat da høstregnet begynte å gå over alle støvleskaft, bestemte du deg for å guide andre til varmere strøk.

Publisert Oppdatert
Si ordet reiseleder, og du får kanskje assosiasjoner til hvite sandstrender, asurblått hav og rosa paraplydrinker. Eller sure pensjonister, stappfulle busser og stekende varme.

Men å være reiseleder kan være så mye mer enn å guide solbrente nordmenn på tradisjonelle sydenferier. Trenden med opplevelsesreiser har åpnet en ny og spennende verden også for reiseledere.

- Det er blitt et behov for reiseledere som kan mer enn å arrangere gresk eller spansk aften, sier Jani Mujunen, prosjektleder i Skandinavias største uavhengige guideskole, Service & Co.

- Vi har et ekstra adventureguidekurs i Pyreneene for de som vil ha opplevelsesturer som en del av sin guidejobb. Viktige ferdigheter som å ivareta sikkerheten og vurdere gjestenes fysiske form, er temaer man ikke lærer nok om på et tradisjonelt guidekurs, utdyper Mujunen.

Spesialkompetanse

Også hos Star Tour har de merket behovet for guider med spesielle kvalifikasjoner.

- Skal man ha jobb på våre TEMA-turer, må man ha en større teoretisk plattform å stå på. Vil du bli guide til "det klassiske Italia", vil du ha større muligheter dersom du for eksempel har studert kunsthistorie, forteller HR-sjef i Star Tour, Marit Brevik.

Star Tour TEMA er Nordens største arrangør av tema- og opplevelsesreiser med turer til over femti ulike land. De fleste guidene på deres opplevelsesreiser jobber på frilansbasis.

- Men vi har også ansatte som har begynt som vanlige reiseledere, vist at de har den rette evnen til å formidle kunnskap, og så gått på interne kurs hos oss for å bli TEMA-reiseledere, forteller Brevik.

De fleste turoperatører stiller strenge krav til guider på opplevelsesreiser.

- Å bli guide i Afrika er ikke noe man bestemmer seg for over natta. De fleste av våre guider har gått årevis på skole, forteller eier av Safari Opplevelsesreiser, Sigurd Halvorsen.

Turoperatøren bruker først og fremst lokale guider.

- I konfrontasjon med ville dyr for eksempel, må man ha erfaring. Men vi bruker en del norske guider som allerede bor i området. I mer eksotiske strøk er det mest aktuelt å bruke nordmenn til rene reiselederoppgaver, påpeker han.

Reiselederskolen

Den korteste veien til å bli reiseleder, går gjennom de ulike reiseselskapenes egne guideskoler. De varer fra rundt en til fem uker, koster noen tusen, men de fleste kurstilbydere refunderer kursavgiften når man har jobbet for selskapet en viss periode.

Kravene til søkerne varierer, men å ha fullført videregående skole og ha grunnleggende engelskferdigheter er et minimum hos alle guideskolene.

De fleste guideskoler har for øvrig jobbgaranti.

- Alle som søker på vår guideskole må inn til intervju først. I praksis er det et jobbintervju. Vi regner med at de som kommer inn på våre kurs også er kvalifisert til jobb hos oss, opplyser Marit Brevik i Star Tour.

Lønna er imidlertid ikke den beste.

- Jeg pleier å si at ingen blir rik på penger av å være reiseleder, men man blir rik på erfaringer. Våre ferske guider tjener rundt 6000-7000 i måneden - netto vel og merke, forteller Brevik.

I tillegg må en reiseleder regne med ugunstige arbeidstider.

Så blir da de fleste heller ikke i jobben i mer enn noen sesonger. Noe som kan være positivt for deg - hvis du har lyst på en av de mange reiselederjobbene som hvert år blir ledige.

i_218178

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning