En lysende vinner

Fling-lampen er designet av Monika Piatkowski, nå kårets til årets designer av norske Elle Interiør. Dette er veldig overraskende, men en store ære, sier Monika Piatkowski.

Publisert Oppdatert
Hun vant konkurransen Edida Norge 2005/2006. Fra denne konkurransen går hun videre til en internasjonal finale i Milano, med utdeling i april 2006.

Rød tråd

I 2003 mottok hun den internasjonale prisen for årets teppe under den aller første Edida-utdelingen i Milano i 2003. Siden den gang har hun gått fra å lage tepper med ikonisk design til lamper. Juryen ser likevel en rød tråd i Monikas design: "Gjenkjennelsen ligger i hennes geniale enkelhet som er så vakker, klassisk og selvfølgelig", heter det i begrunnelsen.

Filt som favoritt

Her beskrives dessuten Monika Piatkowski som kanskje norsk designs best bevarte hemmelighet. Juryen fortsetter med at "hun aldri blir stående på stedet hvil, hun er alltid villig til å utforske. Ikke minst setter hun seg ordentlig inn i materialene hun jobber med. Det hadde vært lett å konsentrere seg om filt som favorittmateriale etter hennes suksess med blant annet tepper, bokomslag og puter i filt. Men Monika vil alltid videre, og på merittlisten står nå også produkter i rustfritt stål, tre og skinn."

Fjorårets konsept-stol Off the wall fikk stor oppmerksomhet i internasjonal presse, og ble blant annet plukket ut til å være med på en større utstilling av ung, britisk design under 100 % Design i London i 2004.

Lager prototyper

Det eksotiske etternavnet til tross, Monika er norsk, selv om hun har har bodd i Storbritannia siden slutten av 1980-tallet. Da begynte hun på den anerkjente Glasgow School of Art. I dag bor hun i London, med samboer Mark Dyson og datteren Mia. Mark er arkitekt, og deler studio med Monika i prestisjebygget Oxo Tower i London. I 1998 grunnla de designfelleskapet som har fått navnet Hive (uttales "Haiv").

Etter å ha jobbet i England i åtte år, har ikke designeren så mye kontakt med designmiljøet her til lands.

Jeg håper prisen vil hjelpe meg til å få kontakter i norsk designmiljø, og gjøre meg mer anerkjent i Norge, sier Piatkowski.

For to år siden slutten Hive å produsere egen design, og begynte i stedet å utforme produkter for andre bedrifter.

Vi lager fungerende prototyper, for deretter å ta kontakt med folk vi har lyst til å jobbe med og som deler vårt syn på design og estetikk, utdyper Piatkowski.
__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning