En kvist av vår

Hvis barna skal få gleden av å overraske mamma med en nyutsprungen kvist til morsdagen første helg i februar, må dere skynde dere ut og samle kvister nå.

Publisert Oppdatert
En kvist med knopper i dyp søvn kan vekkes til vårlig blomst inne i varmen.
Ta med tollekniv og gå enten ut i hagen eller skogen. Prydbusken Forsythia er aller lettest å få i blomst. Det er den knallgule busken mange har i hagen sin.

Men fortvil ikke om du mangler både hage og Forsythia. I veikanten eller skogen står det bjørk eller selje. Er du litt kjent i planteriket, kan du plukke pors.

- Hvis det haster med å få en kvist til å komme i blomst, er et triks å gi den nyskårne kvisten en dukkert i badekaret med varmt vann. Det kan korte ventetiden, forteller Egil Hansen som er forfatter av boka "Prydbusker og trær for norske hager".

Selv har han hentet inn Forsythia for vel en måned siden, og den står i full blomst allerede.

"Gullbusken Forsythia klinger som en vårlig fanfare", skriver Kirsten Borgaard Hansen i boka om prydbusker og trær. De kraftig gule blomstene lyser opp som den nykommeren den er blant potteplanter og innkjøpte buketter.

Dyp søvn

På denne tiden skal alle trær og busker sove. De små knoppene inneholder veksthemmende hormoner som holder dem i dyp søvn. De skal helst ikke bli narret til å spire selv om det er noen milde dager midt på vinteren. Fra oktober og til vårsola kommer, er innholdet av veksthemmende hormoner høyt i hver knopp.

- Det er en av grunnene til at det ikke er lett å ta planter fra fjell- eller innlandsklima til kysten. Planter som er vant til stabil vintertemperatur vil høyst sannsynlig la seg lure av varmen langs kysten vinterstid, sier Hansen.

Denne vinteren har nok vært en prøvelse for trær og busker mange steder, med flere milde måneder. Særlig hvis vi får streng vinterkulde etterpå.

Når vi kutter noen grener og setter dem i vann inne i varmen over tid, vekkes knoppene langsomt til live. De veksthemmende hormonene brytes ned, og knoppene brister.

- For blomstenes del trenger de bare varme og vann. Men for at bladene skal bli grønne og fine, må de ha litt lys etter hvert.

De eldste

Det holder å skifte vann i vasen et par ganger i uka. Ellers gjør varmen jobben. Spente barn kan følge med på vårblomstringen, og kjenne gleden over knopper som blir til vakre blomster.

Men før kvisten er kuttet, er det viktig å merke seg god skikk for beskjæring av trær og busker. Ta alltid de eldste greinene. Ikke bare fordi de er gamle, men fordi de gir flest blomster. En grein må gjerne være 2-3 år gammel før den bærer blomst.

Også de ytterste greinene kan skjæres vekk. Og ta ikke mer enn en tredjedel eller en fjerdedel av busken eller treet. Én kvist er jo vakker alene.

- Hvis du skal få med deg de kvistene som bærer flest blomster, må du studere knoppene nøye. De tykkeste er blomsterknopper. De andre er bladknopper. Når det gjelder bjørk, er jo bladene viktigst.

Hannblomstene

Et problem kan melde seg, og det er pollen fra bjørk eller blomstene til pors.

- Det er hannblomstene som er problemet. Deres pollen er "sædcellene" som gir allergiske reaksjoner. Hvis dere følger med på porsen, er det de greinene som blir sterkt gule som inneholder pollen. Hunnblomstene er rødlige, og kan stå.

De lubne porsbuskene dufter deilig, og brukes gjerne som krydder til akevitt. Pors vokser over hele landet fra kyst til fjell, men bare på myrer, ved bekker og tjern.

Gåsungene er blomstene til selje og pil. De befruktes ikke ved vindpollinering, og holder seg inne i blomsten. Derfor er gåsunger trygge for alle.

Frukttrær

De aller tidligste kvistene som kan vekkes opp innendørs, er fra Forsythia og bjørk. Når det nærmer seg mars, kan man drive fram gåsunger og pors. Alle trær som blomstrer på forsommeren, kan være potensiell blomsterpynt i stua.

De utålmodige kan gjerne sette kvisten på badet, eller det stedet som er varmest i huset. De tåler fint en temperatur på 30 grader og kanskje mer.

- Jeg synes kvister fra pæretreet er spesielt vakre med sine kritthvite blomster. Sammen med plomme og kirsebær er nok de favorittene, forteller en entusiastisk Egil Hansen.

En gammel kvist kan være dekorativ i seg selv. Og det gjelder å huske å ta inn kvister når man beskjærer frukttrærne på senvinteren.

En kvist fra Forsythia kan glede mor, bjørk i blomst er fint til fastelavn, gåsunger når det nærmer seg påske, og uskyldshvite blomster fra pære- eller plomme til påskeaften. Fra da av kan vi vente at det grønnes ute også.

- Til og med et nåletre kan drives inne, nemlig lerk. De unge skuddene er vårlige og lys grønne. Japanlerken har rød bark og lys grønne skudd, forteller Egil Hansen, som fra juletider og fram til våren alltid har kvister i blomst innendørs.

Foto: Dendrofoto/Norman HagenNyttige tjenester

FORUM

Underholdning