En helaftens kjøkkenbenk

Mange spennende sofanyheter i Köln. Mest oppsikt vakte en polstret sofabenk for dem som likevel alltid blir værende på kjøkkenet.

Publisert Oppdatert
Møbelmessen i Köln blir gjerne ansett for å være verdens viktigste i sitt slag - både for møbelprodusenter, innkjøpere, designere og arkitekter. Årets messe ble avsluttet søndag. Den trakk til seg 1300 utstillere fra 60 land, deriblant en solid norsk kontingent. Hele 130.000 besøkende fra hele verden var innom utstillingen.

Og mange av dem benyttet anledningen til å studere de nyeste tendensene på sofafronten.

Som for eksempel Quant Bank. Denne polstrede spisebenken, designet av Alfred Kleene og Gabriele Assmann for den tyske produsenten COR, vil gjerne myke opp tilværelsen på kjøkkenet. For hvem har vel ikke blitt sittende til langt på natt på knallharde kjøkkenstoler, under ellers hyggelige vennemiddager? Quant Bank ser ut som en høy, slank sofa og plasseres i passe høyde ved kjøkkenbordet. Benken fås i flere alternative lengder, også som hjørnebenk.

Her er noen andre sofatendenser fra årets møbelmesse i Köln:

* Sofaen rykkes ut fra veggen og kan gjerne fungere som romdeler i store, urbane stuer.

* I stedet for armlener avsluttes sofaen med en reol eller et flatt stykke - tiltenkt coffee table-bøker, lamper eller kanskje en bærbar pc.

* Ryggen skal være bred. Og gjerne høy, så man kan krype helt inn i hjørnet og fordype seg i en bok eller en film.

* Sofabeina er i høy grad med på å signalisere stilen. Noen er tynne og skulpturelle, enkelte nesten usynlige, mens andre igjen er som klosser på et containerskip.

* Lær er i høyeste grad aktuelt som materiale, i konkurranse med de mange nye, spennende stoffkvalitetene - som skal være grovt vevd og ha masse struktur. Ren ull - helst i filtkvalitet - er en annen tendens.

* Stripemønster gikk igjen i flere av sofaene vi så i Köln.

Norge i Köln

Den internasjonale møbelmessen i Köln er den viktigste i verden for norske møbeleksportører. Og i år var det langt flere norske produsenter til stede enn tidligere. Sammen med prosjektet insidenorway.no trakk flere mindre og mellomstore norske produsenter den første norske fellesmønstringen på flere år.

- Vi er veldig fornøyd. Det har vært en jevn strøm av interesserte, både publikummere og potensielle oppkjøpere. Jeg føler meg sikker på at eksponeringen vil ende opp med konkrete ordrer for de norske produsentene, uttaler Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

Norsk møbelindustri eksporterer årlig for i underkant av tre milliarder kroner. Hvilestoler - som Ekornes' bestselger Stressless - står for hele 40 prosent av den norske møbeleksporten.

- Også den norske standen i Köln hadde et utpreget fokus på stoler, forteller Skoe.

Vatne, Rybo, Fjordfiesta, L.K. Hjelle, Naturellement og madrassprodusenten Jensen var norske aktører med egne stands under Köln-messen, i tillegg til fellesutstillingen insidenorway.no.

(Artikkelforfatteren er tilknyttet Berlingske Tidende)

Foto: Cor.de

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning