En deilig helg i København

København er nært, men likevel er det lett å få feriefølelsen om man er i Danmarks hovedstad. God mat, god drikke og mye shopping skaper en perfekt ramme.

Publisert Oppdatert
«Det er deilig å være norsk, i Danmark!» En klisjé av dimensjoner, samtidig som man egentlig må være litt enig. Selv om vi deler historie, har danskene gått en helt annen vei enn vi stive nordmenn, og det kjennes litt befriende når man besøker det dejlige land.

Bedagelig ferie

En varm sommerdag i Køben tilsier en stappfull Høibro Plass, med benker der unge og gamle nyter solen med ølkassen mellom bena. Nyhavn tilbyr rekke på rekke med utekafeer, iskalde halvlitere «to-go», og røde pølser på gatehjørnene. Alt er avslappet, for det er da ingen som har dårlig tid?

Alt i alt virker Københavnerne litt mer bedagelige enn oss nordmenn. Det gjør da ingenting at mannen i pølseboden tar på pølsene, eller at iskremmannen ikke har servietter. Pølsa var god, isen smakte som is skal, og heldigvis tyder det ikke på at bakterieangsten har nådd Danmark riktig enda.

Danskene er glade i å kose seg, og har lange tradisjoner med å spise «brunch». Et av de aller beste brunchstedene er Bastionen & Løven i Christianshavns Voldgade 50, som bare ligger 10 minutters gange fra sentrum, men som allikevel klarer å gi et inntrykk av at man befinner seg midt i skogen. I helgene tilbyr restauranten brunsj fra klokken 10-14, der man selv forsyner seg av en hjemmelaget buffet med frukt, sild, kjøtt og ost, salater, pannekaker, varmretter, egg, bacon og brød. Alt smaker nydelig, og man kan se at det ligger omtanke i ethvert serveringsfat. Er det fint vær er det fantastisk å sitte ute, med fuglekvitter og trær på alle kanter. Etter 12.00 blir det vanligvis ganske fullt, så det lønner seg å være tidlig ute. Prisen er 150 kroner per person, men da kan man forsyne seg så mange ganger man vil.

Shopping

Danskene har alltid vært gode på design, og har lange tradisjoner både for møbel- og klesdesign. Det er kanskje litt krøkkete å ta med seg en sofa hjem, men klær får man alltids plass til. Går du etter de danske merkene får du de en god del billigere enn i Norge.

Bruuns Bazaar er kjent for elegante feminine plagg i god kvalitet. Klærne er på det midtre sjikt av av prisskalaen, og en topp koster vanligvis fra 3-400 opp mot tusenlappen. Prisene i København ligger omlag 20% lavere enn prisene i Norge. Bruuns Bazaar designer ikke bare klær, men også sko, vesker, solbriller og smykker. Den største butikken i Danmark finner du i Kronprinsensgade 8, omtrent midt i byen. Over gaten finner du Bruuns Bazaar for menn.

Over gaten for Bruuns Bazaar finner du Brints, som er en skobutikk full av moderne og klassiske skatter. Skoene blir importert direkte fra Italia, Frankrike og Spania, og prisene ligger på et nivå som de fleste kan leve med. Utvalget spenner fra støvletter, via gummistøvler til sandaler og stiletter. Butikkens adresse er Kronprinsensgade 9.

Rett borti gata, i nr 13, finner vi Golddigger. Butikken inneholder (som navnet tilsier) mye gull og glitter, og fokuserer på ultrafeminine romantiske plagg, kule sko og smykker, men har også vesker og belter. Butikkens filosofi er at klærne og tilbehøret de selger ikke skal finnes overalt.

Vi holder oss enda i samme gate, for i nr 14 finner du en av de absolutt mest anerkjente klesbutikker i København, nemlig Stig P. Den populære butikken har hatt samme lokaler siden 1970, og er nærmest som en institusjon å regne. Butikken selger mange av de utenlandske designmerkene som Dolce & Gabbana og Chloé, men alt er ikke like dyrt. Prisene spenner fra en hundrelapp for et tørkle eller et armbånd, og opp til tusenvis av kroner for et par designersko eller en kjole. En butikk du kan drømme deg bort i!

Invasion i Frederiksborggade 12 er en toetasjers klesbutikk med både dame- og herreavdeling. Selger diverse merker, blant annet G-star, J.Lindeberg, Revolution, Converse, Tiger of Sweden, Energie, Lee og Levis. Har også et lite utvalg av sko.

I Vimmelskaftet 28, med inngang fra Strøget, ligger Zara. Det spanske merket blir solgt over store deler av verden, og selv om vi i Norge enda venter på vår butikk, så får vi være glade for at butikken i København består av tre store etasjer, fylt til randen av klær, sko og vesker. Stilen er elegant og trendy, og prisene er behagelige.

Hvis det er dårlig vær kan et shoppingsenter være løsningen. Københavns svar på Steen og Strøm heter Illum, og ligger et par skritt fra Høibro Plass. Illum legger vekt på å være et forholdsvis ekslusivt kjøpesenter, men prisene er stort sett ikke uoverkommelige. Kjøpesenteret består av diverse butikker som selger alt fra alkohol til lampeskjermer, og har gått fra å være et sted for de finere fruer til å bli mer moderne og ungt. I 1 etasje finner du blant annet vesker og smykker, og de danske merkene Pilgrim (smykker og solbriller) og Friis (vesker og belter) er en god del billigere enn i Norge. Eksempelvis vil en Friisveske som koster 700 norske kroner ligge på rundt 400 danske kroner.

Uteliv

Når dagen er over og det begynner å mørkne er det på tide å ikle seg finstasen for å ta Københavnnatten med storm. Vel, så veldig pyntet trenger du riktignok ikke å være, københavnerne er ganske avslappet på den fronten også. Byen inneholder et vell av utesteder, og kan i motsetning til Norge skilte med flere internasjonalt kjente nattklubber og barer. En av de aller beste er Vega.

Vega består av en konsertscene, nattklubb, og Ideal Bar. Interiøret er preget av mørkt trepanel, mahognigulv og utallige detaljer som får lokalene til å se ut som de er hentet fram fra en svunnen tid. Vega Nattklubb booker de største DJ'ene i verden, konsertscenen de største konsertartistene, og Ideal Bar tilbyr både lounge og et lite dansegulv, og selvsagt serveres gode drinker til en forholdsvis hyggelig pris. Er kåret til Danmarks beste utested flere ganger, og er anerkjent over hele Europa.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning