Eksotisk vinter

Mange norske hager har fått frodige tilvekster fra eksotiske strøk. Hvordan gjøre disse plantene forberedt på vinteren?

Publisert Oppdatert
- Selv har jeg 50-60 forskjellige eksotiske planter som overvintrer, forteller Dag Arneson, kjent fra TV-programmet "Grønn glede" og nå tilbake som lærer ved Gjennestad Gartnerskole.

I takt med at nordmenn reiser mer og mer til fjerne himmelstrøk, har interessen økt for eksotiske plantesorter. Disse kan se praktfulle ut i hagen, men gleden blir kortvarig om man ikke gir dem riktig stell. Framfor alt er det viktig å vite hvordan slike planter reagerer på de kalde vintrene her nord.

- Planter styres gjerne av lysforholdene og lengden på dagen. Og hvis planter med en helt annen årsrytme blir plantet ut her nord, fortsetter de bare å vokse. Resultatet er ofte at frosten tar dem, opplyser Arneson.

- Norske planter, derimot, vet når de skal begynne å modnes.

Tørkesjokk

Ifølge Arneson er planter fra sydligere strøk vant til jord som er mye mer sandholdig og lett enn den norske. I planteproduksjon er det torv som holder på fuktigheten i pottene, slik at plantene blir stående med fuktige røtter.

- Dette er ikke bra, så jorden bør skiftes. For plantene overlever mye lenger i sandholdig, lett jord enn i leirholdig, fuktig og tett jord, forklarer Arneson.

- Alle planter er like mye under som over bakken. Hvis røttene får et godt liv, vil også den delen som står over bakken få det bra. Det er ofte slik at vi steller for godt med plantene våre. De får både for mye næring og blir overvannet. Da må plantene velge mellom å vokse og få blomster. Det eneste plantene får fra lyset er energi, og hvis de bruker det meste av energien til å vokse, blir det lite igjen til å blomstre, forteller Arneson.

- Så hvis planter ikke blomstrer, kan det lønne seg å gi dem et tørkesjokk: Brems næringstilførselen og vanningen i en periode - på alt fra inneplanter til trær i hagen - så vil du etter hvert se at blomstene kommer.

Ikke skift jord

- Hva kreves av forberedelser før vinteren for at nye eksotiske hageplanter med svært korte tradisjoner i norske hager skal overleve?

- Det kommer litt an på hvor plantene kommer fra. Har de stått i sandjord, skal de ha forholdsvis mye lys, varme og sandholdig jord. Det er viktig at de slutter å vokse tidlig på sommeren, så de får tid til å modne. Om sommeren er dagene lange her nord, så det er viktig å styre modningen. Får plantene godt med næring og vann, vil de vokse for mye og ikke klare å forberede seg på vinteren, understreker Arneson.

- Så la være å gjødsle på høsten, slik at de får hvile. De fleste planter har en hvileperiode, i Norge er den på vinteren, mens de i varmere himmelstrøk har sin hvileperiode i tørkeperioden der. Folk spør meg ofte om hvorfor noen planter mister alle bladene inne på vinteren. Det er ikke så merkelig, for inne fyrer vi og har det varmt, mens planten egentlig er inne i en hvileperiode, bemerker gartneren.

- De plantene som tas inn om vinteren, skal ikke skiftes jord på om høsten, for da tilfører du ny næring og de våkner til live igjen. Vent med å skifte jord til på våren, råder Arneson.

Fra +2 til +10

Hva planter tåler av temperaturer, kan være svært forskjellig. Ifølge Arneson vil de aller fleste plantene klare å overvintre i temperaturer fra +2 til +10 grader.

- Du kan sette dem i kjelleren, eller kanskje i soveværelset. Forholdet mellom lys og varme avgjør: Hvis en plante har det for varmt og får for lite lys, vil den strekke seg etter lyset. Om vinteren er det derfor viktig at du gir tilleggslys, eller at du senker temperaturen, tipser Arneson.

Setter du plantene i et kjellerrom som er forholdsvis kjølig og de mister bladene, slipper du å gi dem ekstra lys. Blir plantene skrukkete, har de fått for lite vann. Hvis de blir skjeggete, har de det for fuktig og da kommer soppen. Så du må følge litt med - og kanskje vanne en gang eller to i løpet av vinteren, forklarer Dag Arneson.

- Noen planter kan du også ta ut av potta, riste av jorda og grave ned ute. Det er bare å prøve seg fram. Men hold et øye med plantene og se hva som skjer. Ofte går det mye bedre enn man tror, for samme regler gjelder både for eksotiske planter og de sortene vi er vant til, sier Arneson.

- Husk at alle planter har en årsrytme. Hvis du har fersken- eller aprikostrær i en hagestue og fyrer hele vinteren, vil det ikke komme frukt på disse, for de skal ha opp til en måned med temperatur under 15 grader for å sette frukt. Selv har jeg kaffe som skal blomstre om våren, og som nå har fått noen bønner. Så det meste går an, bare man har litt tålmodighet, påpeker Arneson. i_191001 i_191002

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning