Ekko av barokken

Møbler, tapeter og tekstiler inspirert av barokken er i ferd med å slå igjennom i Norge, og selv om trenden har vært her en stund er det først nå at det virkelig tar av.

Publisert Oppdatert
Interiørstylist Jannicke Kråkvik, som jobber for interiørblader, aviser og film, sier at barokktrenden har vært her en stund, men at det først er i år ting som representerer denne stilen, er å få kjøpt i flere norske forretninger.

- Hva er mest fremtredende ved barokkstilen?

- Det mest typiske er de samme barokke formene som i fortiden, men i andre materialer, blant annet plast og pleksiglass. Mønstrene går igjen i tapeter og tekstiler, men i andre fargekombinasjoner enn tidligere. Noe er mer overdrevet denne gangen, mens andre ting igjen er mer stilisert, sier Kråkvik.

Hun og han

Hun tror at mange ønsker seg denne stilen fordi de synes den er romantisk, og innholder elementer som både hun og han kan leve med.

- Som eksempel kan jeg nevne en stålampe i pleksiglass fra Kartell i en typisk barokk stil. Dette er en av produsentene som virkelig har tatt opp denne stilen, det samme gjelder Moooi. Begge disse har forhandlere i Norge. Dette er veldig fine ting, men en stil man ikke behøver å fylle et helt rom med. Bare én eller to barokke gjenstander vil gjøre mye med et interiør.

Dramatiske farger

Nå som barokkstilen også er blitt tilgjengelige i kjedeforretningene, trenger det ikke koste skjorta å henge seg på trenden.

- Når du jobber med denne stilen, hva tenker du først og fremst på?

- Jeg tenker på farger. Det går først og fremst i svart-hvitt med litt rødt, så inntrykket blir ganske dramatisk. Det er ikke så mange slike møbler på det norske markedet, men store barokke lenestoler er det mulig å få tak i også her hjemme. Det samme gjelder nydesignede tepper og tapeter i barokkmønstre, og ikke minst tekstiler, sier interiørstylist Jannicke Kråkvik.

Elementer som supplement

En annen som følger trendene nøye, er Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og tekstil (IFI). Hun mener at tekstiler og gardiner er veldig greie å innpasse de fleste steder.

- Det er plysj og velurgardiner, broderte tekstiler i silke og velur, og så de mer pompøse stoffene. Gardinene er fôret, gjerne dobbelt for å få dem til å virke tunge. De går helt ned til gulvet, selv om de ikke nødvendigvis må ligge og flyte utover. Dette gjør seg godt mot lyse vegger. Lamper kan også være aktuelt, og så selvfølgelig noe så enkelt som puter. Men det kan fort bli for mye av det gode, dette skal være elementer som man putter inn i det øvrige interiøret, mener Owren.

Ornamentale mønstre

Barokken er en burlesk stil som kan være både vågal og provoserende, pompøs, overdådig og kanskje litt syndig.

- Det mest typiske for den nye barokke stilen er tyngden, med jordfarger og rikelige innslag av gull. Og de store ornamentalske mønstrene er tatt opp igjen, spesielt på tapeter inspirert av tidligere tider. Tapetfabrikkene har store biblioteker med gamle mønstre. Mange bruker de flotte mønstrete tapetene på kontrastvegger. Man ser også stilen i belysningen, med store prismelysekroner og pleksiglasslamper. Store speil med kraftige gullrammer er det også mye av. De nye gulvteppene har tykk luv, slik at du synker litt ned i dem. Og gulvene er blitt mørke, med brede planker i heltre, informerer Owren.

En av flere retninger

Den barokke stilen omfatter møbler som er større og mer overstoppede enn på lenge. Trestoler med utskjæringer er også en del av dette bildet, selv om de ikke er et uttrykk for "riktig" barokkstil. Disse stolene er ofte malt i svart og hvitt eller i friske farger.

- Har de lyse fargene helt forsvunnet?

- Det er et spørsmål om hvordan man setter tingene sammen, men det er de tunge fargene som er med å gjøre den barokke stilen. Mange vil likevel fortsatt holde på lyse, malte vegger, som kommer til å stå seg lenge hos oss i Norge. Så bytter vi bare tilbehøret og kaller stilen noe annet. Barokken er bare en av retningene som er in for tiden, en annen er shabby chic. Der er det flere av de samme elementene som går igjen. Den store forskjellen er fargene.

Minimalismen er uansett på vei ut, til glede for noen og sorg for andre.

- Barokktrenden gir en lunere atmosfære, og akkurat det er felles for alle de ulike stilretningene som har kommet i det siste. Vi har fått inn varmere farger, mye mer stofflighet og mer struktur i overflatene. Stål, frostet glass og blanke overflater er det ikke så mye av som før. Fargerikdommen og livfullheten i barokk-retroen passer oss nordmenn godt, sier Bjørg Owren.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning