Eie eller leie?

På sikt vil det alltid lønne seg å eie egen bolig i forhold til å leie. Har du ikke råd til å betale avdrag, men kun renter, vil det likevel være lønnsomt. Sjekk vårt regnestykke.

Publisert Oppdatert
( Kvinnesiden.no )For de fleste av oss er anskaffelse av egen bolig den beste måte å bygge opp egenkapital på - og på den måte sikre vår økonomiske framtid.

Eie

Som eksempel bruker vi en 3-roms selveierleilighet til 2 millioner kroner. Felleskostnader 2 500 kroner pr måned.

Kjøper du en bolig i dag for 2 millioner kroner, vil den sannsynligvis være verd minst 3 millioner om 10 år. De siste 3 årene har de norske boligprisene doblet seg, så vi tar ikke for hardt i ved å forvente en prisøkning de neste 10 årene på 50 prosent.

La oss si at du må låne hele summen, 2 millioner kroner. Gjennomsnittlig rente setter vi til 6 prosent. Da tar vi høyde for renteøkninger på 2 prosent opp fra dagens nivå. Årlige rentekostnader blir da 120 000 kroner, 10 000 kroner pr måned.

Vi får skattefradrag for 28 prosent av rentene vi betaler, så de reelle rentekostnader etter skatt blir 7 200 kroner pr måned.

Du behøver ikke betale avdrag hvis du ikke har råd.

Leiligheten vil da koste deg 9 700 kroner pr måned (renter 7 200 kroner + felleskostnader 2 500 kroner). I tillegg må du også regne med å bruke litt på vedlikehold. Hvor mye det blir, avhenger av alder og standard på leiligheten du kjøper.

Leie

Leieprisen for en slik leilighet vil være ca 12 000 kroner.

Tallenes tale

Kjøper du leiligheten vil den koste deg 9 700 pr måned, mens leier du den vil det koste deg 12 000 kroner. Da har du 2 300 kroner i differanse som bør dekke opp både vedlikehold og litt ekstra lommepenger.

Den store gevinsten får du i form av verdistigningen. Selv om du ikke har betalt ned på lånet, har du opparbeidet deg egenkapital. Leiligheten har jo steget i verdi, men gjelden din er uendret. Selger du leiligheten og gjør opp gjelden sitter du igjen med 1 million kroner! Og det har ikke kostet deg mer i løpende bokostnader enn om du bare leide bolig.

Start boligjakten med en gang!

Raskere du anskaffer deg egen bolig, jo bedre. Prisstigningen på boliger er mye høyere enn den generelle lønnsveksten. Det er meningsløst å spare til egen bolig - du vil ikke være i stand til å holde tritt med prisstigningene, men heller oppdaget at boligprisene løper fra deg.

En prisstigning på 2 prosent i året på en leilighet til 2 millioner kroner, er 40 000 kroner. Hvis du ikke har veldig høy lønn, er du sannsynligvis ikke i stand til å spare så mye. Selv om du tyner økonomien din og faktisk greier å spare så mye, det, er det ikke noe poeng - spinkingen og sparingen har kun gjort deg i stand til å kjøpe den samme boligen du kunne ha kjøpt året før.

Så du kan du likeså godt kaste deg over boligannonsene med en gang!
Viktige forutsetninger

Vi tar utgangspunkt i at boligprisene fortsetter å stige, men at prisstigningen blir vesentlig levere enn det den har vært de siste 10 årene.

Vi forutsetter videre at vi får en renteoppgang som vil medføre at vi i snitt vil på en rente de neste 10 årene som er 30-50 prosent høyere enn dagens renter (fra 4-4,5 prosent til 6 prosent).

Tror du boligprisene og rentene vil utvikle seg annerledes enn det vi har forutsatt, vil selvfølgelig regnestykkene over se annerledes ut.

Hvordan finne og finansiere drømmeboligen

For å kunne oppfylle drømmen om egen bolig og oppbygging av egenkapitel, er du nødt til å skaffe finansiering, samt kjøpe den riktige boligen. Se her om tips for hvordan du kan finansiere drømmeboligen.

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter hos kvinnesiden.no />.

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning