Dyr med varme mager

En varmeflaske er noe som befinner seg inne i et koselig, mykt dyr om kvelden. Den kvapsete gamle flaska er for gamle tanter med frosne tær.

Publisert Oppdatert
Det har den vært i årevis. Vi ser for oss litt forhutlede damer som har satt krøllspennene i håret og fyller varmt vann i flaska, så varmt de bare orker. Den glovarme flaska i gummi legges i fotenden av senga så ikke gikta skal bli for ille nattestid.

En tur på apoteket i disse dager gjør skam på forestillingen om at varmeflasker kun er for eldre. De henger frekt og innbydende ved kassa ikledt dyrepelser: Løver, bamser, kuer, kaniner eller en liten uskyldig sau.

Innimellom alle de festlige dyrene kan du kanskje finne en varmeflaske for voksne. Med trekk i mykt stoff, ensfarget. I høyden med et hjerte på.

Voksesmerter

- Sønnen min på fem år går ikke til sengs uten varmeflaska. Først lånte han min, men nå har han fått sin egen bamse, forteller en mor på apoteket. Hun legger til at varmeflaskene hjelper når voksesmertene setter inn. Da lindrer varmen. Varmeflaska kan også kjøle ned. For på sommeren når nettene er litt for varme å sove i, er det bare å fylle kaldt vann i flaska.

Mange voksne bruker varmeflaske som smertelindring. På sykehuset er det vanlig å bruke den eller varme risputer til fødende.

Et gammelt kjerringråd er å legge varmeflaska inntil øret når det verker som verst hos barn som har øreverk. Da er det ekstra hyggelig at den som deler varmen sin, er et kosedyr.

Nattekos

- Vi har hatt mange mødre her som kjøper det myke eselet med varmeflaske i til barna sine. Flere har kommet etterpå fordi mannen har ønsket seg en han også, flirer ekspeditøren hos Vita.

Helt fra barn er nyfødte, kan det vært lurt å legge en liten varmeflaske - med moderat temperatur! - under dyna før de skal legge seg til å sove. Da roer de seg raskere, for det er varme og trygghet de søker. På samme tid som det er anbefalt å ha soverommet ganske kaldt.

Dyrevenner anbefaler en varmeflaske under koseteppet til små valper som skal sove borte fra mammaen sin de første ukene.

Og kosedyrvenner, på sin side, har alltid plass til én til i senga.

- Løven passer på meg om natta, erklærer Erland på fire år når han legger seg med armene om halsen på sin varmende venn.

Foto: Dag G. Nordsveen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning