DVD-aktuell: Volver - Å vende tilbake

Pedro Almodóvars nyeste film er nominert til Oscar for beste utenlandske film, og når man ser den vet man hvorfor. Nok en gang slår han et slag for kvinnene.

Publisert Oppdatert
Raimunda (Penelope Cruz - "Sahara") og hennes datter er på besøk på foreldrenes grav sammen med Raimundas søster. Jentene bor ikke i landsbyen lengre, og foreldrene døde i en brann for fire år siden. Etter besøket på graven besøker de tanten sin, som oppdro Raimunda da hun var liten. Hun er gammel og skrøpelig, men på et mystisk vis klarer hun å ta vare på seg selv. Dette forundrer jentene, men de tenker ikke mer på det. Hun er også senil, og snakker om deres mor som om hun forsatt var i live.

De drar hjem til byen og til Raimundas mann. Han er en arbeidsledig slask, og dagen etter når hun er på jobb, forsøker han å voldta datteren sin, noe som ender med at han blir drept. Samme dag dør også den gamle tanten. Søsteren Sole må reise alene i begravelsen. Dette er begynnelsen på en ferd gjennom familiens hemmeligheter.

Varm film om kvinner

"Volver - Å vende tilbake" er en varm og fin film om tre generasjoner kvinner. Resultatet er nært, humoristisk og sårt. Filmen er skrevet og regissert av Pedro Almodòvar, mannen som har gitt oss "Alt om min mor" og "Snakk til henne". Han skildrer vanskelige og tabubelagte temaer som incest og utroskap på en medmenneskelig måte, noe han klarer veldig bra.

Filmen er spansk, og fremstiller humørfylte kvinner som man får et nært forhold til. Filmen er vakkert filmet og berører publikum. Den rører ved følelsene på en måte som får en til å tenke på ens egen mor. Skuespillergalleriet er flott, med Penelope Cruz som temperamentsfulle Raimunda, Carmen Maura som hennes mor Irene, Lola Duenas som søsteren Sole og Yohana Cobo spiller datteren. Det er ikke store roller for menn i denne filmen, men så lager Almodóvar tross alt en en fin film om kvinner.

Vakre farger

Filmingen er flott, og regissøren leker seg med klare og fine farger, som gjør filmen enda vakrere. Historien er vakker og vond på samme tid, og er flott fortalt. Den er heller ikke spesielt forutsigbar, man skjønner ikke noe før det blir fortalt til deg. Den kan på noen måter være litt mannsfiendtlig, men det bryr man seg ikke så mye om; det er tross alt kvinnene som er i fokus i denne filmen, og de har måttet lidd alle sammen. Mennene i deres liv har ikke vært trofaste, noen av dem.

Vi får også høre Penelope Cruz synge, hun fremfører en flott sang med teksten "Å vende tilbake" eller "Volver" på spansk. Filmen viser kvinnenes sterke bånd, mellom de tre generasjonene kvinner, men også naboene, både hjemme, i landsbyen og der hvor Raimunda bor nå er kvinnene hjelpsomme og lojale.

Bilde

Filmen leveres i 2.35:1 Anamorphic widescreen, og det er en nydelig og vakker film visuelt. Almodóvar bruker varme farger veldig bevisst i denne filmen, og den er en fryd for øyet.

Lyd

DVD-en kommer med lyd i Dolby Digital 5.1 og DTS 5.1. Musikken i filmen er stemningsskapende, og Cruz' sang er som tidligere nevnt veldig fin.

Ekstramateriale

Ekstramaterialet på filmen er en dokumentar om filmen på Cannes-festivalen i fjor, der vi møter skuespillerne og regissøren. Der er også lagt med en film der Pedro Almodòvar intervjuer skuespillerinnene, blant annet om hvordan de hadde det på Cannes og om eldre kvinners problem med å finne kjoler som passer rundt brystet. I tillegg er der en trailer til filmen.

Konklusjon

"Volver - Å vende tilbake" er varm, morsom og rørende. Den handler om en familie av kvinner, med en felles mental bagasje, og filmen er vakker og berører deg i sjelen. Skuespillerne leverer gode prestasjoner, og historien holder mål fra begynnelse til slutt, og er langt fra forutsigbar.

Karakter: 8/10Les mer om kultur på Kulturo.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning