Duk til bruk

Voksduken trenger ingen unnskyldning. Nå tar den spranget til en fargerik tilværelse i rampelyset.

Publisert Oppdatert
Da bondekona fikk fremmedfolk på 1950-tallet, la hun en vakker heklet duk over voksduken på kjøkkenbordet.

"Knut Hamsuns arbeidsbord på Nørholm var to bukker med lem over, og oppå denne gråpapir og en spraglete voksduk. Alt ytterst spartansk." skrev forfatter Finn Torp i "Bonde og Menneske Knut Hamsun".

Voksduk var selve symbolet på det litt fattigslige og hverdagslige. Det grå og triste.

Men denne sommeren skjer det noe ved voksdukrullene, som gjerne frister en anonym tilværelse i en krok i tekstilbutikken. De blir mer besøkt. Stadig må butikkpersonalet til med saks og målebånd. Folk vil ha voksduk - på kjøkkenet, verandabordet og på hytta.

- Vi selger mye voksduk nå, i nye farger og mønstre. De fleste i glade farger, sier Gyda Almaas hos Åhlens. Hun er sikker på at nesten alle småbarnsfamilier har voksduk på kjøkkenbordet. En de gjerne bytter ut etter en sesong.

Akryl

Skjønt - i dag er det nok ikke den tradisjonelle voksduken som er favoritt. Det er kommet en ny type som er laget av akryl i stedet for vinyl. Den minner mer om stoff enn plast. Den er matt og har tekstur. Men den er ikke så vanntett som den opprinnelige voksduken.

I butikkene finner du "voksduker" som ligner damask eller bomull. De er også mykere i forhold til de gamle stive. Det er bare å velge etter smak og behag.

Voksduk er både til pynt og nytte. Du kan søle, male, lage mat og bare tørke over med ei fille - så er duken like fin. Når den ligger på utebordet tåler den vind og vær, og den beskytter bordplata under.

Blomster

Sommerens utvalg er blomster i alle klare og sterke farger. Rødt, oransje, lime, gult og blått. Gjerne Marimekko-etterligninger og geometriske former.

Skulle du få problemer med å få bort brettene i voksduken, må du ikke stryke den. Ifølge NRKs Kjerringråd skal du henge den sammenbrettet på en kleshenger over en ovn. Da glatter den seg ut.

Vi kan ikke dy oss for å avsløre voksdukens rolle i drømmetydning, som vi fant på et nettsted: "En ny voksduk symboliserer at du må la være å gjøre noe som er imot din overbevisning. Hvis den er gammel, betyr det at du bør få et eventyr med en fra det motsatte kjønn."

Kanskje du heller vil finne en brukt voksduk?

_________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning