Dublin - byen for alle

Dublin har litt for alle; kultur, godt øl, deilige grøntområder og shoppingmuligheter. Vi har tatt turen til Irlands hovedstad!

Publisert Oppdatert
Irlands hovedstad pleier vanligvis ikke å stå øverst på ønskelisten om man skal unne seg en helgetur til en storby. Hvorfor det er slik er uvisst, for byen er absolutt verdt et besøk!

Tidligere var det SAS man måtte satse på om man ville oppleve Guinnessens hjemby. Nå har Ryanair begynt å fly fra Oslo til Dublin, og prisene er vesentlig lavere enn hos de andre flyselskapene. Flyr du med SAS eller KLM må du regne med fra rundt 2000 kroner per person tur/retur, mens man med Ryanair kan få turen ned i under 400 kroner tur/retur. Husk bare på at du med Ryanair kun kan ha med deg 15 kilo bagasje, og du må også betale noen tiere for hvert kolli bagasje du sjekker inn. Dersom du syns dette er ok, og du ikke har noe i mot å sitte litt trangt, kan et par på tur altså spare over 3000 kroner bare på flybillettene.

Kontraster

I Dublin er det ikke noe problem å finne et hotell som passer akkurat dine behov, her finner du alt fra billige hosteller til dyre luksushoteller. Bykjernen er i tillegg ganske kompakt, så man klarer fint å gå til fots gjennom hele byen.

Vi ønsket oss et moderne hotell i et forholdsvis sentralt, men stille område, og endte med et hotell i Smithfield. Smithfield-området ligger 10 minutters gange utenfor selve sentrum, og det er også her det kjente Jameson-destilleriet ligger, der man kan ta, se og smake på hvordan Irlands mest kjente whisky blir til. Området har blitt rustet opp de senere årene, og fremstår i dag som en moderne bydel. Samtidig skal man ikke gå mange kvartalene før man finner gammel bebyggelse.

Før vi dro hadde vi fått høre at Dublin ser litt "slitent" ut, noe vi til dels kan være enig i. Falleferdige hus, slitne industriområder og dårlige veier var ikke et sjeldent syn. Samtidig så man nye, moderne bygninger og områder, og midt i sentrum legger man ikke merke til at byen kan være litt "grå".

Vi ankom Dublin flyplass tirsdag kveld, og selv om kollektivtrafikken skal være god valgte vi å spandere på oss en taxi. Flyplassen ligger ikke mer enn 15 minutters kjøretur fra bykjernen, og turen kostet rundt 20 euro. Hotellet vårt lå på nordsiden av elven Liffey, som deler byen i to. På sørsiden finner man det kjente Temple Bar-området med puber, barer, restauranter og små butikker, samt den kjente shoppinggaten Grafton Street.

Parlamentet og Irlands stolte universitet Trinity College befinner seg også sør for Liffey. På nordsiden finner man O'Connell Street og Henry Street, sistnevnte kjent for å være et must for shoppinggale.

10 ting du må få med deg i Dublin:


Christ Church Cathedral

Katedralen har sin opprinnelse i en katedral reist rundt år 1030. Fortsatt kan man se rester fra den gamle katedralen både i ruiner utenfor, og ikke minst i krypten under den nye katedralen. Katedralen er rikt utsmykket med glassmalerier og skulpturer.

Det koster fem euro å komme inn, men da kan man gå uforstyrret rundt i både kirken og i krypten. Før man begynner turen får man en forklaring av hva man bør se etter av en av kirkens guider. Forklaringen varer akkurat lenge nok til at vi fikk den informasjonen vi trengte før vi fikk gå ut på oppdagelsesferd på egen hånd.

Trinity College

Irlands anerkjente universitet, Trinity College, ble grunnlagt av dronning Elizabeth i 1592. I tillegg til å være et flott bygg inneholder universitet et enormt bibliotek med 4,5 millioner titler. Det mest kjente verket er Book of Kells, en bibeltekst fra 800-tallet. Boken blir regnet som en irsk nasjonalskatt, og rundt en halv million mennesker får med seg kunstverket hvert år.

Temple Bar

Temple Bar er slett ikke bare en kjent bar, men et område kjent for puber, barer, restauranter, liv og røre. Små butikker, utesteder og cafeer ligger side om side i trange gater, og området er kjent som et absolutt must for festglade turister og fastboende.

Så sent som i 1980-årene var det snakk om å jevne området med jorda for å bygge en ny bussterminal, men heldigvis fikk bebyggelsen stå. I 1991 ble det bestemt at området skal beskyttes.

Guinness Storehouse

Skal du til Dublin bør et besøk til Guinness Storehouse stå på listen over attraksjoner. Selv om det er over 250 år irlenderne begynte å brygge det sorte ølet er Guinness-museet hypermoderne og romslig. Man begynner på bunnen, og beveger seg oppover etasjene.

Når man når toppen, Gravity Bar, vet man nøyaktig hvordan den sorte pinten man har i hånden er laget. Baren har 360 graders utsikt, og er verdt et besøk enten man liker øl eller ei. Inngangsbilletten koster 14 euro, men da følger det med en liten smaksprøve omtrent halvveis i runden, samt en pint i Gravity bar.

Jameson Destillery

Det er kanskje skotsk whisky som er mest kjent, men irene er stolte av sin egen variant. I motsetning til den skotske whiskyens røykaroma er en Jameson-whisky litt mildere, uten røyksmak, men med en anelse vanilje. Jameson-destilleriet finner du i bydel Smithfield, og en omvisning inkluderer både en liten film, en guidet tur og en smaksprøve på slutten.

Irene syns det er helt greit å blande ut whiskyen, og vi fikk smake varianter med både tranebærjuice og iste. Overraskende godt! Selve museet er moderne og innbydende, og det finnes også en lunsjrestaurant i lokalet. Prisen er 9 euro for inngang til museet inkludert smaksprøve.

John M Keating

Ok, så er dette ikke så obligatorisk som de fleste andre ting på listen, men denne kafeen/restauranten/baren/utestedet fortjener absolutt et besøk. Lokalet er nemlig en gammel kirke, og med restaurant på galleriet, bar i altergangen og et enormt orgel på orkesterplass er lokalet en opplevelse i seg selv. Når maten i tillegg smaker godt og drinkene er gode får dette stedet absolutt tommel-opp!

Dublin Castle

Dublin Castle er et sammensurium av eldre og nyere bygninger, men det meste er fra 1800-tallet. I dag er slottet en kjent turistattraksjon, og det er særlig det massive tårnet og de grønne hagene som trekker nysgjerrige.

Grafton Street

Grafton Street er kjent som den beste shoppinggaten i Dublin, med både kjedebutikker og mer enkeltstående forretninger på rekke og rad. Dessverre er det også i Dublin slik at de store kjedene tar over, men du finner i alle fall en del butikker vi ikke har her i Norge. En enorm TopShop-butikk finner du ved St Stephen's Green, en stor park som begynner der Grafton Street slutter. Rett over gaten for TopShop finner kan du få deg en burger fra TGI Fridays.

Henry Street

Henry Street er shoppinggate nr 2, men er helt på høyde med Grafton Street både når det gjelder kvaliteten og antallet på butikkene. I Henry Street finner du en enorm Zara, og en like stor H&M, men dersom du heller ønsker å handle i butikker som ikke finnes her hjemme finnes det stort utvalg på den fronten også. Pull and Bear, Debenhams og Dorothy Perkins er gode tips.

Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol ble benyttet som fengsel fra åpningen i 1796 til 1924, men er i dag innredet som et museum med fokus på irsk nasjonalisme. For rundt fem euro får du en guidet tur i bygget, som også er brukt som kulisser i flere filmer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning