Drømmer på utstilling

Ny sofa fra Norway Says og tidenes første helnorske lampekolleksjon. Men også studenter med store drømmer. Nå jobber alle på spreng for å rekke møbelmessen i Stockholm.

Publisert Oppdatert
- Sverige og Danmark er de to viktigste eksportmarkedene for norske produsenter, påpeker Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

7. februar starter årets møbelmesse i Stockholm. 30 norske utstillere vil være representert. Noen av dem er etablerte firma som Slettvoll, LK Hjelle og Eskoleia, andre er håpefulle studenter med prototyper i bagasjen og en drøm om å få satt sin design i produksjon. Flere av objektene som avdekkes i Stockholm blir gjengangere i interiørbladene - og for enkelte kan de danne et springbrett for karrieren.

- Målet er å huke tak i en produsent eller to, og dessuten vise at vi kan bidra med ny og annerledes design, forteller Atle Tveit.

I likhet med kollega Lars Tornøe, avla han i fjor sin mastereksamen som designer. Sammen kaller de seg Tveit&Tornøe, og stiller ut flere møbler under Stockholmsmessen. Deriblant en oppsiktsvekkende skisse til en asymmetrisk bokhylle.

Trøkk 16 er en annen nykommer. Designere som er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen står bak kontoret, som drar til Sverige med tre produkter i bagasjen: En lampe, et bord og en vanndispenser.

Komfort fra Norway Says

Suksesstrioen Norway Says har i en årrekke deltatt under møbelmessen i Stockholm. De har mye av æren for Norges gryende markering på det internasjonale designkartet, og i år lanserer Norway Says en ny sofa som blir produsert av den sunnmørske familiebedriften LK Hjelle.

- Dette er en komfortabel sofa til et typisk hjemmemiljø. Den er tradisjonelt oppbygd, men har noen formmessige vrier som gjør den spennende, forteller designer i Norway Says, Torbjørn Anderssen.

I skrivende stund gjenstår fortsatt den siste finishen på sofaen. Også Eskoleia har det hektisk med å rekke Stockholm i tide, der skal de blant annet avdekke Bat - en hvilestol med lett stålunderstell. Eskoleia Møbel har røtter tilbake til 1939, og satser på at unge krefter skal trekke bedriften fram i lyset igjen med sprek design. Designstudenten Irene Birkeland har oppnådd det de færreste designstudenter bare kan drømme om. Hun vant en konkurranse i regi av Eskoleia, og får sin nydesignede stol lansert på møbelmessen i Stockholm. Stolen skal dessuten tas inn i Livings sortiment i løpet av våren.

Værbitt eik

Den eksklusive og kontinentale stilen er karakteristisk for møblene som er tegnet av interiørarkitekten Helene Forbes Hennie. Sunnmørsfabrikken Slettvoll viser nye varianter av modeller fra sin Hennie-kolleksjon. Værbitt eik er nytt på materialfronten.

- Tidligere hadde vi grålasert eik, som var blank og nesten helt grå. Værbitt eik er matt, og har sjatteringer av grått og hvitt, opplyser markedssjef Torill Slettvoll.

Klassiske designmøbler overlever skiftende moter. Rybo Nor i Øystese har fått hvilestolen Optima i sin kolleksjon. Stolen ble designet av den avdøde designeren Ingvar Relling og sønnen Knut Relling 1986, som svar på et behov for mindre hvilestoler. Klassikeren har hatt forskjellige produsenter. Rybo viser Optima for første gang i Stockholm.

I løpet av sine to leveår har Northern Lighting gjort seg bemerket med flere spennende lamper. I november i fjor kom selskapet med den glassblåste lampen "Polar" og den assymmetriske lampen "Berg". På messen viser Northern Lighting den aller første helnorske lampekolleksjonen med fem lampeserier i ulike størrelser og farger, påpeker Jørgen Svendgård, økonomisjef i Northern Lighting.

- Vårt mål er å gjøre norsk design kjent i utlandet, erklærer han uten blygsel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning