Dresscodes

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal ha på seg i et bryllup, til tross for at man får opplyst en dresscode. Hva betyr egentlig kjole og hvitt, galla, smoking og mørk dress?

Publisert Oppdatert
Flere og flere brudepar unngår å skrive noe om dresscode i invitasjonen, og lar med det gjestene få ganske fritt spillerom, siden så godt som alle bryllupsgjester kler seg pent uansett. Andre derimot holder på tradisjonene, og velger å skrive dresscode i invitasjonen. Og det er da man lett kan bli sittende å klø seg i hodet. For hva betyr de forskjellige kodene?

Kjole og hvitt/Galla

For gutta så betyr kjole og hvitt nemlig nettopp kjole og hvitt, også kalt snippkjole eller «pingvindrakt». Militære stiller i gallauniform.

For damenes del er det fotside kjoler med elegante sandalsko som gjelder, gjerne i kombinasjon med lange hansker og sjal.

Smoking

Her må mennene ha på seg sort smoking, hvit smokingskjorte, matchende magebelte, sløyfe, og sorte lakksko.

For damene er det en elegant kjole eller skjørt som gjelder, men velger man skjørt må det være virkelig pent og pyntet. Ikke vis for mye hud, så sørg for at skjørtelengden ikke er for kort, og at utringningen ikke er for dristig.

Mørk dress

For mennene vil en helt vanlig sort eller mørk blå dress duge, valgfri skjorte og slips, og mørke sko.

Kvinnene stiller i pen kjole eller skjørt, eller eventuelt også buksedress om den er spesielt pen, og kombineres med høye hæler og en elegant festtopp.

Pent

Mange brudepar velger å skrive «pent» i innbydelsen. Da har gjestene mange valgmuligheter, gutta kan bruke lys dress, jentene kan bruke skjørt og en ermeløs topp. En slik dresscode sier egentlig: Ta på deg det du har!

Bunad

Bunad er det eneste plagget som fungerer til alle dresscodes. Hvis du ikke har tid og penger til å kjøpe deg et nytt antrekk, men har bunad, så er du alltid korrekt antrukket. I noen tilfeller er det mest riktig med bunad også, hvis brudeparet gifter seg i bunad selv for eksempel.

Foto: asos.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning