Downeys opptur

Ikke før har Robert Downey Jr (41) levert nok en kritikerrost film, før han mobiliserer som Jernmannen. Skandalene sparer han til sin bebudede selvbiografi.

Publisert Oppdatert
- For cirka tre måneder siden sluttet folk å spørre. Det begynte å dreie seg om mer interessante ting.

Robert Downey Jr er tilbake der han hører hjemme: I Hollywoods førsterekke. Ifølge et intervju i magasinet Esquire er tida til og med forbi da han ble konfrontert med arrestasjonene og dophistoriene fra rundt årtusenskiftet.

Nå konsentrerer han seg om faglige utfordringer - som filmatiseringen av tegneserien "Iron Man", som skal være premiereklar neste vår.

- Jeg nektet å miste den rollen til noe eller noen. Sånn har jeg ikke følt det siden "Chaplin" (Attenborough-filmen som skaffet ham Oscar-nominasjon i 1992, journ.anm.). Eneste gang jeg har prøvefilmet siden da, var for "Jernmannen".

Bydelsguide

I sommer handler det først og fremst om thrilleren "Zodiac" - samt dramaet "A Guide To Recognizing Your Saints". Sistnevnte settes opp på norske kinoer 27. juli. Downey Jr har fått mye ros for sin tolkning av en vellykket vestkystfyr som oppsøker gamle, mindre vellykkede tomter i New York-bydelen Queens.

- "Saints" er ingen spesifikk film, sa han til Movies Online under lanseringen.

- Det er en veldig symbolsk film. Dette kunne skjedd på gatene i Belfast. Det kan være om å returnere til hvor som helst som forbindes med konflikt og uoppgjorte saker og alle de greiene der.

Fandenivoldsk

Med sin bakgrunn skulle Downey Jr være ekspert på både gater og uoppgjorte saker - uten at det svekker ham som skuespiller.

- Han har en aura av noe fandenivoldsk, sier Jan Langlo, leder av Cinemateket og et av jurymedlemmene som er i ferd med å kåre historiens beste filmer i Dagbladet.

Langlo festet seg ved vår mann allerede i 1987, da han spilte narkoman LA-festløve i Bret Easton Ellis-baserte "Less Than Zero".

- Rollen lå tett opptil livsstilen som siden har skaffet ham oppmerksomhet i tabloidene. Så kan vi undres om hvorvidt det å havne på skråplanet innimellom skader eller styrker en filmstjernes omdømme. Det å sitte på "Oprah" og gjøre bot etterpå er liksom blitt en del av gamet.

Juksemaker?

I tilfellet Downey Jr - sønn av filmskaperen Robert Downey - kan vi også undres om hva som er overordnet av livsstilen og kunsten.

- Jeg vet ingenting om drama. Jeg er bare en utrolig begavet juksemaker, har han uttalt ved en anledning.

Med suksesser som "Natural Born Killers" (1994), "Wonder Boys" (2000) og "Good Night, And Good Luck" (2005) under beltet beklager han ikke akkurat sin manglende skuespillerutdannelse.

- Jeg hadde noe enda bedre. Jeg hadde en far som hang med det 20. århundres kuleste, smarteste og gærneste i New York. Jeg pleide å sovne mens jeg hørte dem spille poker, mimrer han i Esquire-intervjuet.

Skandaler

Magasinets utsendte er en av få som har fått se manuset til selvbiografien som er varslet på prestisjeforlaget HarperCollins. "Good stuff - wiseass, trippy," er anmeldelsen der i gården. Blant annet skal den blivende forfatter gå langt i å utlevere enkelte private skandaler.

Angivelig var det kollegene Jodie Foster og Sean Penn som sørget for å få ham på rehabilitering da det virkelig gikk skeis.

- Jeg holdt meg alltid unna heroin og crack. Men det hjelper ikke om du går ti år uten å prøve, fordi på den 3651. dagen er det din tur, sier Downey Jr.

- Hvis du henger på barbersjappa, får du før eller siden klippet håret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning