Ditt beste reisefølge

På utenlandsferie i sommer? Det er ikke bare shortser, sandaler og solhatter som bør med i bagasjen. Du kommer ikke langt uten en god guidebok. Her er noen av årets nyheter!

Publisert Oppdatert
Og plutselig står du der. I Indre Mongolia. Uten sted å bo. Uten mat og drikke. Og uten særlig evne til å kommunisere med lokalbefolkningen.

Så hva gjør du?

Du slår selvfølgelig opp i guideboka.

- Vi merker fort nyåpnede flyruter og endringer i folks reisevaner. Vi prøver så godt vi kan å ligge i forkant. Kroatia for eksempel har vært populært noen år. Nå begynner folk å reise videre til Bosnia og Montenegro, og det har kommet flere guider til disse områdene, sier Reidar Kjølner, som har ansvar for en av Norges største reisebokavdelinger hos ARK Egertorget.

- Av storbyguider er Tallinn og Riga populært, i tillegg selvfølgelig til klassiske reisemål som Roma og Paris.

Kjølner forteller at folk i stadig større grad kjøper guider til aktivitetsferier.

- Vi selger mange fotturguider. Og man skulle kanskje ikke tro det var marked for det i Norge, men mange kjøper guide til fotturer i Storbritannia, opplyser han. En av årets nye fotturguider er den norske "35 fotturer på Kreta".

Gammelt blir nytt

- Vi selger mange guidebøker til pilegrimsferder for tiden. Så slike turer er tydeligvis blitt populære, selv om rutene jo er gamle, sier Mikkel Staff hos Nomaden, Norges største spesialforretning for reiselitteratur og reiseutstyr.

- Kina og Polen er to reisemål hvor etterspørselen stiger. Det samme med Sør-Afrika. Etiopia og Madagaskar har jeg også solgt mye av nå i vår, uten at jeg kan si om det blir en langvarig trend. Ellers er en guide til Burkina Faso en nyhet vi akkurat har fått inn. I tillegg selger vi en del reiseskildringer, opplyser Staff.

Godt skrevet

- Reiseskildringer var populære på 1950- og 60-tallet. Nå har de blitt in igjen, sier Kjølner.

- Folk ønsker særlig bøker som er en blanding av guide og skildring. Vi selger mye av både "SPOR"- og "Vagabond"-serien. Ellers er Bill Bryson helt klart den forfatteren av reiseskildringer som selger mest. Han skriver både morsomt og godt.

Kjølner opplyser at det er et stigende marked for det han kaller rare reisemål.

- Bradt er den serien som er best på reisemål litt utenom det vanlige. De har for eksempel akkurat kommet med en guide til Benin. Ellers selger vi en del guider til både Afghanistan, Kirgisistan og Georgia.

- Reiser kjøperne dit også?

- Jeg vil tro det. Hvis de da ikke bare skal ha den til pynt i bokhylla, sier Kjølner og minner om at selv ikke en god guidebok varer evig.

Forfølger du den boka om Afghanistan du har hatt stående til pynt siden 1995, kan det få katastrofale følger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning